betalningsanmarkning-risicumpng

Betalningsanmärkning

När får man betalningsanmärkning?

Ordet betalningsanmärkning är ofta associerat med Kronofogden, men det är egentligen ett samlingsnamn för betalningsrelaterade uppgifter kreditupplysningsföretagen samlar in från olika instanser om en individ. En skuld behöver alltså inte gå till Kronofogden för att man som privatperson ska få en betalningsanmärkning registrerat hos UC eller andra kreditupplysningsföretag.

Kreditupplysningsföretagen hämtar dock uppgifter från Kronofogden varje dag och det finns flera uppgifter som där kan leda till en betalningsanmärkning. Läs mer om möjligheten att ta lån och smslån med betalningsanmärkning

Uppgifter från Kronofogden som kan leda till en betalningsanmärkning

Hur får man en betalningsanmärkning?

När du köper någonting så finns det ofta flera sätt att betala på. Antingen kan du betala kontant. kreditkort eller så kan du betala med faktura. Betalar du med ett kreditkort eller på faktura så kommer du att få en räkning på ditt köp. Vanliga räkningar kan vara en mobilräkning, försäkring eller en elräkning.

Väljer du att inte betala dina räkningar får du oftast (men inte alltid) påminnelser från företaget du köpt din vara eller tjänst av. Betalar du inte dina påminnelser finns en stor risk för att företaget anmäler dig och du får en betalningsanmärkning registrerat i ditt namn hos kreditupplysningsföretagen.

En betalningsanmärkning är en notering hos kreditupplysningsföretag om att du inte har skött dina betalningar i tid och även en indikation till kreditföretag att du i framtiden kan ha svårt att betala dina räkningar.

3 nackdelar med betalningsanmärkningar 

Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar?

I tre år ligger normalt din anmärkning kvar hos kreditupplysningsföretagen, från den dag anmärkningen registrerades. För företag kan uppgifter ligga kvar i upp till fem år.

Har jag en betalningsanmärkning?

För att se efter ifall du har en betalningsanmärkning eller inte, kan du kontakta ett kreditupplysningsföretag som är rikstäckande. Upplysnings Centralen även kallad UC är ett exempel på ett rikstäckande företag.

Hur kan man undvika betalningsanmärkningar?

Betala i tid, använd autogiro eller lägg in räkningen för betalningen direkt så att den betalas på utsatt tid.

Agera direkt ifall du felaktigt får betalningspåminnelser eller att en räkning går vidare till inkassoföretag. Läs mer om hur du kan undvika att få en betalningsanmärkning genom att sköta din privatekonomi.