Om vi skulle be dig att spendera 100 000 kr för att göra en dag i livet extra speciell, så skulle du kanske himla med ögonen och säga att det inte är så troligt?  Men det finns faktiskt en händelse där många svenskar väljer att spendera upp till 100 000 kr och ibland även mer.  Vad är det? Jo, bröllop och bröllopsfest. 

Bröllop - brud står framflr bröllopsgäster i trädgård

Vad kostar ett bröllop?

För att kunna planera ett budgetbröllop så måste vi först reda ut vad ett bröllop kostar. Enligt en rapport från Swedbank* lägger svenskar i genomsnitt:

Ringar  - 10 000 kr
Bröllopsfesten – 35 100 kr
Bröllopsbukett, fotograf & transporter – 7400 kr
Klänning – 4 400 kr
Smink och håruppsättning bruden – 2200 kr
Brudgummen 2 900 kr
Bröllopsresan – 22 300 kr

Detta skulle betyda en genomsnittskostnad på 84 300 kr. För att nå ihop till den summan på ett år behöver brudparet spara 7 025 kr i månaden. Men att lägga undan så mycket är svårt för många, därför har vi tagit fram tips på hur du kan minska kostnaderna för ert bröllopet:

När ska ni gifta er?

Juni, juli och augusti är de mest populära månaderna att gifta sig på. Det kan betyda att priser för att hyra bröllopslokaler kan öka. Vid val av lokal kan det därför vara bra att höra sig för om priserna är lägre vid vissa tidpunkter. I storstäder så som Stockholm, Göteborg och Malmö lägger 20 % av bröllopsparen mer än 100 000 kr på sitt bröllop. Även denna faktor kan man förhålla sig till när man planerar ett budgetbröllop. Därför kan det vara bra att hålla bröllopet i en mindre stad/ort, där kostnaderna för lokal och mat är billigare.

Billiga vigselringar

Det finns flera sätt att minska kostnaderna för ringar. Har ni gamla guld- eller silversmycken som ni inte använder, kan ni lämna in dem och smälta ner dem till nya unika ringar. Man kan också besöka en pantbank och köpa begagnade ringar. Där är oftast priserna bättre än om man köper nya, alternativt kan man köpa materialet (guld/silver) och sedan göra helt unika ringar anpassade efter era önskemål vilket oftast är billigare än att köpa helt nya ringar från kedjorna. 

Bröllopsklänning

För bruden kan kostnaden för klänningen skena iväg rejält men det finns sätt att undgå det: 

  • Köp en begagnad brudklänning och lämna in den för alteration så den passar dig perfekt. Det kan halvera kostnaden för brudklänning.
  • Hyr en klänning! Det finns idag massor av företag som hyr ut vackra klänningar i vintage-stuk och som är unika. Det är både praktiskt, billigt och mer miljövänligt.
  • Leta efter alternativ hos de större kedjorna utomlands. Flera företag har börjat sälja bröllopsklänningar och du kan enkelt beställa hem via nätet. Det finns även siter som exempelvis Etsy med second hand-klänningar i bra skick.

Bruduppsättning & brudsminkning

Självklart vill man känna sig som sitt vackraste jag på bröllopet. På Youtube finns det mängder av tutorials för både bröllopsfrisyr och sminkningar. Vill du inte göra din egen sminkning och håruppsättning kan du be en kompis som är bra på frisyrer, göra det åt dig. Ber du om den tjänsten i god tid så har ni tid på er att öva och prova olika stilar innan bröllopet.

Bröllopsmiddag

Kuvertavgift låter kanske inte lockande men börjar bli allt vanligare på bröllop idag. Då betalar gästerna för sin egen mat och er kostnad blir lägre. Många brudpar skriver på inbjudan att de hellre önskar bidrag till kuvertavgiften än får bröllopspresent.

Bröllopsfotograf 

Att fotografera bröllopet är en självklarhet. Ni vill ju ha bildbevis och minnen från bröllopet. En fotograf kostar en del så varför inte be gästerna agera fotograf och lägga upp bilderna på ett instagramkonto. Att låta bilderna visas upp på en storbildskärm under bröllopsfesten är roligt som också påminner gästerna att ta fler bilder. 

Det här är några tips på hur ni kan sänka kostnaderna för bröllopet, lycka till på er stora dag!

*Källa

« Tillbaka till blogg