Idag ligger räntan på 0,16% för CSN studielån. De senaste 11 åren har räntan gått ner varje år, men denna trend tros vända 2019 efter de analyser som gjorts hittills. De tror inte att räntan går upp drastiskt 2019 utan lite sakta och den kommer fortfarande vara låg enligt deras uppskattningar.

Vad påverkar räntan på studielån?

Räntan på CSN:s studielån baseras på ett genomsnitt av statens lånekostnad. Just nu spås det alltså att räntan går ner 2019, sannolikt till 0.16% och det blir då den lägsta räntan på studielån någonsin. Regeringen tog ett beslut om detta i november och det träder alltså i kraft 2018.

Så påverkas ditt CSN-lån

I Sverige är det ca 1,5 miljoner människor som tagit lån från CSN för att studera. Ditt lån påverkas olika beroende på när du tog det. Om du har studielån tagna innan 30 juni 2001 - då påverkas lånen inte av den ändrade räntan. CSN har dock bestämt att förkorta återbetalningstiden. Det betyder att samma belopp som tidigare ska återbetalas, men under kortare tid.

Om du däremot har CSN studiemedel där lånen är tagna efter 30 juni 2001 så påverkas du utav denna räntesänkning. Hur spenderar du ditt lån och hur får du pengarna att räcka hela månaden? Vi har tagit fram några smarta tips om hur du spar pengar, läs mer här om våra spartips och hur du får pengarna att räcka.

Källa: CSN

« Tillbaka till blogg