Lån, amorteringar och räntesatser kan kännas krångligt att sätta sig in i. Ränta brukar vara ett sådant ämne och kärt barn har dessutom många namn. Här förklarar vi vad effektiv ränta är och hur du ska tänka.

När man låna pengar betalar man oftast en ränta på lånet, det kan ses som en slags avgift. Innan du tar ditt lån så kan du se vad det kostar och då redogörs ofta olika räntor. En sådan ränta är effektiv ränta. Effektiv ränta fungerar som ett jämförpris, det faktiska pris man betalar när man tar ett lån. Det är framtaget för att du med enkelhet ska kunna jämföra olika långivares erbjudande. 

Skillnaden mellan nominell och effektiv ränta

Olika långivare kan välja att presentera sin räntesatser på olika sätt. Ofta anges den så kallade nominella ("rena") räntan och utelämnar kringkostnaderna. Den nominella räntan är alltså den grundläggande räntan som tillkommer till ditt lån på årsbasis. Effektiv ränta däremot är inklusive alla totala kostnader. Totalkostnad betyder alltså ränta, uppläggningsavgift, aviavgifter och andra eventuella kringkostnader som långivaren tar ut. Det vill säga den faktiska kostnaden du betalar för ditt lån, exklusive det du amorterar, angivet på årsbasis. Därför är effektiv ränta ett bra verktyg för dig att kunna avgöra totala kostnaden.

Räkna ut effektiv ränta

Den effektiva räntan är uträknad enligt en avancerad formel och kan vara ganska svår att räkna ut själv för den som inte är väldigt duktig på matematik. Just därför är alla långivare som erbjuder konsumentkrediter (dit snabblån, smslån  och kreditlån räknas) enligt Konsumentkreditlagen skyldiga att ange den effektiva räntan i sina avtal. Tips gällande lån och ränta, som kan vara bra att ha i bakhuvudet när du ska låna pengar:

  • Kolla alltid upp den effektiva räntan för det aktuella lånet och jämför olika långivares villkor för att få en mer rättvis bild.
  • Vid stora lån, till exempel bostads- och billån, kan det gå att förhandla bort en del kringkostnader.
  • Kolla om du kan bli av med uppläggningsavgiften när du förhandlar. Smålån, det vill säga lån till exempelvis hemelektronik och kläder för relativt låga summor, har ofta höga uppläggnings- och aviavgifter. Handla därför helst kontant vid den här typen av köp.

Vad är skillnaden mellan ränta och effektiv ränta?

Ränta är den kostnad du betalar för att låna pengar. Effektiv ränta är räntan inklusive alla övriga kringkostnader. Effektiva räntan ska alltid anges tillsammans med kostnaden för lånet. När du jämför kostnaden för att låna pengar bör du alltid jämföra den effektiva räntan. 

« Tillbaka till blogg