Under den senaste veckan har falska mail om skatteåterbäring skickats ut till svenskar där avsändaren uppgetts vara Skatteverket vilket inte varit fallet. Mailet har uppmanat mottagarna att ange sitt kontonummer för att få tillbaka sin skatteåterbäring från Skatteverket.

Skatteverket gick direkt genom Kay Kojer ut och varnade och uppmanar till försiktighet när du får denna typ av mail och tydliggör:

–Vi skulle aldrig skicka ut något sådant, vare sig via mejl eller sms. Får man ett sådant mejl är det bara att klicka bort det och polisanmäla det.
- Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket

Enligt Kay Kojer är detta den femte omgången med falska mail och han säger även att utskicken blir allt mer autentiska och svårare att urskilja som falska.

Läs mer om hur du ska agera om du får falska mail där avsändaren påstår sig vara Skatteverket här.

Vi på Risicum vill hjälpa till att varna för den här typen av nätfiske. Varken Skatteverket, vi på risicum.se eller någon annan seriös aktör skulle be om kortuppgifter via mail. Vi rekommenderar dig att aldrig skicka ditt kortnummer eller lösenord via mail.

Har du fått detta mail och lämnat ut dina kortuppgifter rekommenderar vi dig att omedelbart spärra ditt kort och beställa ett nytt kort. Vi rekommenderar dig även att anmäla bedrägeriförsöket till Polisen. Här finns information om hur du polisanmäler bedrägeriförsök till Polisen: https://polisen.se/Utsatt-for-brott/Olika-typer-av-brott/Bedrageri/.

Läs mer om hur vi på Risicum jobbar med säkerhet i vår FAQ.

Vi på Risicum önskar dig en fortsatt trevlig vår i väntan på Juni!

« Tillbaka till blogg