Det spekuleras i om världen kommer att styras av robotar om 5, 10, eller 20 år. Ingen vet svaret, men i den fart som utvecklingen går med digitalisering och AI i kombination för automatiserade uppgifter i olika yrkesområden, så spås det att robotar kommer att sköta många yrken framöver. Vi ser ju bara hur mobilen har förändrat våra liv de senaste åren. Hur lång tid det kommer ta innan olika yrken försvinner vet vi inte, men det är spännande att fundera på det. Om du står inför valet att skola om dig eller välja utbildning så kan det vara bra att ha i åtanke att många jobb kommer kanske att försvinna om 10 år.

Framtidens jobb

Vilka är då framtidens jobb. Jo, enligt vår källa som tittat på och gjort prognoser för jobb för akademiker runt 2022 så kommer det finnas gott om jobb för lärare, apotekare och fysioterapeuter. Präster har enligt dem också en ljus framtid. Om man ser längre fram, så kan man tycka att jobba som t ex präster, lärare och apotekare delvis skulle kunna skötas av robotar, men inte till fullo i början i alla fall.

Andra framtidsyrken som kommer efterfrågas om 5 år enligt prognosen är kock, lastbilschaufför och murare. Även undersköterskor och VVS-montörer spås vara yrken som kommer att efterfrågas. Jobb inom kommunikation spås ha stor konkurrens om ca 5 år. Även beteendevetare, biologer och hälsovetare är yrken med prognoser om stor konkurrens då det är många som utbildar sig inom dessa områden just nu.

En prognos är en kvalificerad gissning och denna studie baseras på dagens arbetsmarknad med en framtidsspaning där de tagit hänsyn till förändring, rimlighet och osäkerhet och utefter det gjort dessa prognoser.

Vad ska jag jobba med?

Det är en fråga som man kanske ställer sig då och då, kanske främst om man är trött på jobbet man har och om man har funderat på att skola om sig eller om man ska söka universitetsutbildning efter studenten t ex. Det är alltid bra att ta sig en funderare på vad du vill göra i framtiden, om du har en tydlig agenda med vad du vill göra tillsammans med lite framförhållning ökar sannolikt möjligheterna för dig att hela tiden ha ett arbete och på så sätt är det lättare för dig att undvika skuldfällan och hålla dig skuldfri. 

Ta och fundera på vad du verkligen vill göra och tänk med både hjärta och hjärna när du väljer utbildning för ditt framtida jobb. Fundera på om det jobbet du vill ha kan göras av en robot eller inte. Om man ser längre framåt, ca 20 år så finns här några exempel på framtidsyrken som robotar kan komma att utföra istället för människor. De yrken som skulle kunna försvinna för människor är taxichaufför och andra yrken inom transportbranschen, samt ekonomer, kassapersonal och maskinoperatörer. Robotar skulle också kunna ta över jobb inom övervakning, exempelvis kreditkortsbedrägerier, förändringar i klimatet samt bedömning av röntgenbilder på sjukhus.

Källa: Sacos rapport ”Framtidsutsikter”

« Tillbaka till blogg