Behöver du spara pengar så här i början på året? Att hyra ut sin bostad kan vara ett sätt att tjäna extra pengar på. Du kanske planerar att resa bort? Då kan det vara smart att hyra ut bostaden för att finansiera din resa. Var ute i god tid så att du hinner ordna uthyrningen på rätt sätt utan stress. Men vad är det som gäller när man ska ha en annan person boende i sin bostad? Se till att ha koll på detta för att slippa överraskningar. Vi har sammanställt de viktigaste sakerna man bör tänka på inför uthyrning av sin bostad.

3 saker att tänka på vid uthyrning av bostad 

  • Vad är skillnaden mellan andrahand och inneboende?

Om du väljer att hyra ut en del av din bostad eller ett rum medan du fortfarande bor kvar räknas det som inneboende och det är inte samma regler som om du hyr ut hela din bostad i andrahand. Om du hyr ut en bostadsrätt eller hyreslägenhet, eller annan slags bostad, räknas det som en andrahandsuthyrning och du behöver skriva ett kontrakt med din hyresgäst och du behöver ha en bekräftelse från hyresvärden eller bostadsrättsföreningen för att det ska gå rätt till och inte vara olagligt. Var noga med att skriva ett tydligt kontrakt där din hyresgäst enkelt kan se vad som ingår i avgiften samt vad som gäller städning.

  • Vilka lagar och regler gäller vid uthyrning av bostad?

Kolla alltid med din hyresvärd eller din bostadsrättsförening vad som gäller för uthyrning i andrahand. Kontrollera om det är tillåtet och om det finns några speciella avtal. Vissa hyresvärdar har redan tagit fram avtal som gäller vid uthyrning av bostad. Ska du hyra ut under kort tid eller under en längre period? Det kan skilja mellan avtalen, så var noggrann med att förklara detta för din värd.

  • Hemförsäkring – vad täcker den när man hyr ut sin lägenhet?

Att ha en hemförsäkring är viktigt. Att kolla upp vad din hemförsäkring täcker är också viktigt när du ska hyra ut rum, lägenhet eller villa. Ta kontakt med ditt försäkringsbolag och förklara din situation. Eftersom det blir vanligare att hyra ut sin bostad via olika portaler på webben så ska försäkringsbolaget kunna hjälpa dig med hur du ska gå tillväga.I de flesta fallen rekommenderas att hyresgästen har en egen hemförsäkring som täcker när han eller hon hyr bostad eftersom din hemförsäkring generellt inte gäller vid uthyrning. En bra rekommendation när du ska hyra ut i andrahand är att plocka undan och låsa in saker du är rädd om för att minska risken att uthyrningen ska bli misslyckad p.g.a. att något du har kärt går sönder eller försvinner. Gör en inventering av dina saker innan hyresgästen får tillträde.

Några av aktörerna inom delningsekonomin för bostäder och samåkning är AirBnb och Uber.

Källa: Boupplysningen

« Tillbaka till blogg