Att köpa något direkt och betala senare är väldigt vanligt, både i Sverige och i många andra länder. Detta kallas för att köpa något på kredit och det tillkommer nästan alltid en ränta, åtminstone efter ett tag. Detta koncept med att köpa nu och betala senare har även introducerats till stora och dyra inköp, nämligen bilinköpet.

Privatleasing är inget nytt begrepp men det har börjat bli alltmer populärt bland bilhandlare som erbjuder bilar till privatpersoner. I korthet innebär det att du hyr eller lånar något istället för att du köper det direkt. Praktiskt sett betyder det att du delar upp din betalning i flera mindre delar under ett eller flera år. Många gånger så blir summan av dessa delar mer än vad det hade blivit om du hade betalat allt på en gång. Om det inte är ett alternativ att låna 20.000 kr eller mer för att köpa en bil leasing en bra ide. Det finns flerafördelar med att privatleasa som gör att många vänder sig till detta alternativ som betalningsmetod.

Perfekt för personer som inte har något sparkapital

Det finns många kostnader som kräver att du sparar ihop pengar under en lång period. Ett exempel är att köpa en bil. Fler bilhandlare erbjuder privatleasing som ett betalningsalternativ där du inte behöver hosta upp någon kontantinsats. Du får istället en månadsfaktura som oftast bakar in flera kostnader som tillkommer när du äger en bil, exempelvis bilförsäkringen och service.

Det finns flera företag som erbjuder möjligheten att privatleasa en bil, bland annat bilvarumärkena själva som exempelvis Volvo och Volkswagen. Kom ihåg att det inte finns någon standardmall för hur ett avtal för privatleasing ska se ut. Hos vissa ingår det flera kostnader medan andra inte nämner dessa alls. Det är alltid bra att kolla upp exakt vad du betalar för när du ska privatleasa en bil.

Risker med privatleasing

När du leasar något privat innebär det att du binder upp dig på denna kostnad under en lång tid. Om din inkomst förändras (eller i värsta fall försvinner!) kan det snabbt bli väldigt jobbigt. Det är med andra ord inte särskilt bra att privatleasa något om du känner dig det minsta osäker på din inkomst. Att binda upp sin framtida inkomst på detta sätt gör det även svårare att spara. Att kunna lägga undan pengar är alltid bra, speciellt med tanke på att något oförutsägbart alltid kan dyka upp och bli en otrevlig överraskning. Därför rekommenderar vi att du håller god ordning i din ekonomi och gärna upprättar ett långsiktigt sparande. Numer finns det väldigt många bra budgetappar som hjälper dig med det. 

Bara för att det finns risker med att privatleasa något innebär det inte att det alltid är en dålig idé. När det kommer till fördelarna för just privatleasing av bilar är detta ett bra sätt att kunna använda en modern bil. Du kan alltid välja att privatleasa en billig bil och byta upp dig först när du behöver ha en större eller kraftfullare bil som kostar mer.

Risker med att köpa nu och betala sen

Att vi överhuvudtaget kan köpa på kredit är bra, ju fler möjligheter vi har att strukturera vår ekonomi och våra kostnader desto bättre. Det är dock viktigt att alltid ha kontroll över sin ekonomi. Om du märker att du ofta köper saker på kredit, försök då att betala av alla dina kreditlån dina så fort som möjligt. Dessa små kreditköp kan snabbt bli en stor kostnad som påverkar ditt vardagsliv på ett negativt sätt, speciellt om dessa kreditlån har en hög ränta. Så snart du har börjat få ordning på din ekonomi igen kan det vara en god idé att samla dessa i ett större privatlån med lägre ränta. 

« Tillbaka till blogg