Kan man ta lån utan kreditupplysning? Vad har jag för kreditscore? Det är mycket att tänka på inför ett stort ekonomiskt beslut som att exempelvis ansöka om ett lån. Ibland kan det vara svårt att hänga med i alla högtravande banktermer. I den här artikeln guidar vi dig till allt du behöver veta om kreditupplysningar. 

Kreditupplysningar - Snabbval


 

Vad är en kreditupplysning?

Syftet med en kreditupplysning är att kartlägga ekonomin för den som ansöker om ett lån - enkelt förklarat kan man säga att det är ett cv för din privatekonomi. 

Den beställs av långivaren men utförs hos någon av kreditupplysningsföretagen där UC - upplysningscentralen, Bisnode och Sergel kredittjänster är några av de största aktörerna. 

Långivaren vill givetvis minimera risken för kreditförluster - det vill säga att de inte får tillbaka pengarna de lånar ut. För att ta ställning till om en person är kreditvärdig eller inte är en kreditupplysning en viktig del av den sammanlagda bedömningen. 

Om den sökande har fast inkomst och tidigare skött sina betalningar är det mer säkert för långivaren att låna ut pengar till denne än till en person som har betalningsanmärkningar och/eller saknar fast inkomst. 

Olika typer av kreditupplysningar

För privatpersoner finns två olika typer av upplysningar - mikroupplysning och personupplysning. Precis som namnet antyder är en mikroupplysning inte lika omfattande som en personupplysning. 

Dessa uppgifter visas i en mikroupplysning - se exempel

Dessa uppgifter visas i en personupplysning - se exempel

När gör man en kreditupplysning?

Många förknippar kreditupplysning främst med lån men det finns en hel del andra tillfällen då det kan bli aktuellt med en kreditupplysning. 

En upplysning kan göras i samband med att du tecknar ett abonnemang, skaffar ett kreditkort eller skriver på ett hyreskontrakt. Det företag som beställer en kreditupplysning på dig har en skyldighet att informera om att de kommer göra en upplysning på dig, så att du som konsument kan välja att godkänna det eller inte. Om du inte accepterar  kreditupplysningen kan det innebära att du inte blir beviljad kreditkortet du ansökt om eller inte uppfyller kraven som hyresvärden har för att hyra ut sina bostäder.

Om kreditupplysningen saknar legitimt skäl

Vem som helst har inte rätt att göra en kreditupplysning på dig utan att ha ett så kallat legitimt skäl. Ett legitimt skäl är om någon ska sluta ett kreditavtal med dig eller har en anledning att göra en riskbedömning på dig. En riskbedömning kan exempelvis bli aktuellt om du ska få en högre befattning på jobbet eller gå in i en tjänst som innebär ekonomiskt ansvar. 

Kan man göra en kreditupplysning på sig själv?

Kanske undrar du över din egen kreditvärdighet efter att ha läst såhär långt? Faktum är att du som privatperson kan göra en kreditupplysning på dig själv om du är nyfiken. Genom min UC kan du för 29 kronor få reda på din kreditscore. Resultatet beställs via deras hemsida och finns tillgängligt under två dygn. 

Några vanliga kreditupplysningsföretag:

Kreditupplysning via Bisnode

Bisnode är det kreditupplysningsföretag som vi på Risicum använder oss av. Hos Bisnode finns information om alla svenskar som är över femton år gamla. En förfrågan finns registrerad på dig i tolv månader innan den tas bort. En kreditupplysning hos Bisnode innehåller i stora drag samma information som en upplysning som görs via UC. Värt att känna till är att en kreditupplysning som görs via Bisnode inte påverkar din kreditvärdighet hos Upplysningscentralen. 

Kreditupplysning via UC

UC står för upplysningscentralen och har funnits sedan 1977. UC är det mest använda kreditupplysningsföretaget 

De som står bakom UC är storbankerna Swedbank, SEB, Nordea, Danske Bank, Länsförsäkringar och Handelsbanken. UC tillhandahåller information om svenskarnas skulder och informationen hämtas från bland annat Skatteverket och andra finansiella institut. Att låna pengar utan UC innebär inte att man kan kringgå en kreditupplysning utan att långivaren använder en annan aktör, som exempelvis Bisnode. 

För många förfrågningar under en kortare period kan sänka ditt kreditbetyg och i vissa fall göra att du inte blir beviljad ett lån. Ansöker du om lån hos ett företag som använder sig av UC är det bra att vara medveten om detta.

Vilka uppgifter syns i en kreditupplysning?

Uppgifterna kan variera något beroende på vilket företag du använder men i stora drag visar en kreditupplysning följande:

  • dina personuppgifter - namn, adress
  • taxerad inkomst
  • skulder
  • om det finns en aktiv skuldsanering
  • betalningsanmärkningar
  • beviljade lån och krediter
  • om näringsförbud finns. 
  • uppgifter om fastigheter

Uppgifter om eventuella skulder och betalningsanmärkningar hämtas från Kronofogden. Personuppgifter och information om taxerad inkomst kommer från Skatteverket. Via Bolagsverket hämtas information om företagsengagemang och uppgifter om eventuellt näringsförbud. 

Kreditupplysning i Kivra

Om du är en av de två miljoner svenskar som använder den digitala brevlådan Kivra för att ta emot din myndighetspost kan du någon gång ha fått ett meddelande om att en kreditupplysning gjorts på dig. Genom att logga in i Kivra kan du direkt se vilket företag det gäller. Loggar du inte in så händer ingenting - informationen kommer hem med post till din folkbokföringsadress också. 

Ett vanligt missförstånd är att det är Kivra som gör kreditupplysningen men det stämmer alltså inte. Kivra är endast en brevlåda där informationen från kreditupplysningsföretagen hamnar. 

Snabblån utan kreditupplysning - går det?

Risicum är precis som alla andra aktörer som lånar ut pengar skyldiga att göra en sammanvägd kreditbedömning av den sökandes ekonomi innan ett lån beviljas. Det går att ta lån utan UC, däremot görs alltid en kreditupplysning på den sökande men då via ett annat bolag, som i vårt fall Bisnode.

« Tillbaka till blogg