Swish är en mobilapp som lanserades i december 2012. Sedan dess har den exploderat i antalet användare och uttrycket ”Swisha” infann sig fort. Syftet med Swish var att förenkla möjligheten att föra över pengar eller betalningar mellan privatpersoner. Men allt efter att tiden har gått så har man även utvecklat så att man kan handla med Swish hos företag. Exempelvis erbjuder flera butiker online att du som privatperson kan betala med Swish.

Swish revolutionerade vårt sätt att medla med pengar. Innan behövde man föra över via sin bank vilket - om du hade otur - kunde ta flera dagar innan pengarna nådde fram. Säg att din kollega glömde sin plånbok när ni skulle handla lunch och du får lägga ut pengar, så skulle det kunna ta tre extra dagar innan du fick tillbaka pengarna. Eller om helgdagar låg i vägen, ännu längre. Idag kan du alltså få tillbaka dina pengar direkt med hjälp av Swish.

Swish startades av storbankerna i Sverige. Det är tjänsten Betalningar i realtid som möjliggjort att vi numera kan skicka pengar till varandra direkt. Med telefonnummer och bankkonto så kan vem som helst koppla upp sig. De flesta bankerna sätter en gräns på hur mycket man får swisha per vecka, det är även valbart om du vill kunna skicka, ta emot eller både och. I juni 2015 hade appen 3 miljoner användare, vilket innebär att var tredje svensk använder Swish. Man har även öppnat upp för välgörenhetsorganisationer att använda det, där designen också ändras till ett hjärta för att bekräfta gåvan.

Smslån & Swish

Det finns i dagsläget ett fåtal företag som använder sig av Swish som betalningsmedel inom smslån. Det har även diskuterats om möjligheterna att få snabblån utbetalt med hjälp av Swish, i dagsläget erbjuder Risicum inte någon utav dessa tjänster. Att låna pengar med Swish kommer däremot säkerligen vara här inom en mycket snar framtid, vilket kan snabba på tiden det tar att få pengarna utbetalda direkt på kontot

Smslån med BankID

En annan app som också revolutionerat är mobilt bankID. Det har hjälpt oss att identifiera och göra betalningar och/eller pengahantering enklare. Hos Risicum kan du enkelt använda BankID eller mobilt bankID när du ska logga in och se över dina lån. BankID hade i maj 2015 ca 6,5 miljoner användare.

Tillsammans med Swish utgör mobilt bankID de två mest nedladdade apparna i Sverige under 2015! Vårt intresse för att göra bankärenden via mobilen är alltså stort, vilket är förståeligt eftersom det förenklar processen för de flesta. 

Grafik  - Lista över de mest populära apparna 2015
*källa 

« Tillbaka till blogg