Lån utan UC - Skydda din kreditvärdighet

pil
Snabb ansökan
Fyll i på bara 3 minuter.
godkänd
Tryggt och säkert
Ansök med mobilt bankID.
Plånbok
Pengar direkt
Utbetalning samma dag, även på helger.

 

Risicums kreditlån är mer än bara ett lån. Vi erbjuder dig en enkel och smidig väg till extra betalningsmöjligheter när du behöver det. Kanske har du råkat ut för en oförutsedd utgift som behöver betalas, en självrisk på försäkringen eller en ny diskmaskin? Oavsett så hjälper Risicum dig att lösa tillfälliga ekonomiska problem.

Lån utan UC - Snabbval


Låna pengar utan UC hos Risicum

Många som ansöker om ett lån, kreditkort eller köper på avbetalning är oroliga för att det ska bli svårt att få framtida lån med för många kreditupplysningar i bagaget. De är faktiskt inte helt fel ute. Det finns nämligen en risk att det kan bli svårare för dig att bli godkänd för nya lån i framtiden om det tagits allt för många kreditupplysningar på dig via kreditupplysningsföretaget Upplysningscentralen - UC. Här går vi igenom vad en kreditupplysning är och varför många noteringar hos UC är dåligt för din kreditvärdighet och dina möjligheter att få ett lån. 

Vad innebär kreditupplysning?

En kreditupplysning görs för att få information om en persons ekonomiska förhållanden. När du ansöker om ett lån tar långivaren alltid en kreditupplysning för att ta reda på om du har möjlighet att betala tillbaka lånet i tid och även ekonomiskt utrymme för att betala räntor och andra avgifter. Vi på Risicum tar precis som alla seriösa långivare en kreditupplysning innan vi beviljar ett lån.

Vad är en kreditupplysning?

Alla långivare genomför en kreditprövning innan de beviljar ett lån. Det måste vi nämligen göra enligt lag. Det är viktigt för att varken utsätta oss själva som bolag eller dig som låntagare för onödiga risker genom att bevilja lån till personer som inte har förmåga att betala tillbaka sitt lån.

En viktig del av en kreditprövning är kreditupplysningen som görs av ett externt bolag, till exempel Upplysningscentralen, Creditsafe eller Bisnode. Många långivare, särskilt de som ger ut större lån men även en del som specialiserats sig på smslån, använder sig av förstnämnda Upplysningscentralen eller UC som de ofta benämns.

Vid en kreditupplysning tittar kreditupplysningsföretaget i regel på följande parametrar:

 • Din månadsinkomst
 • Fasta utgifter varje månad
 • Eventuella betalningsanmärkningar
 • Lån och andra skulder
 • Livssituation - t.ex. antal barn som du försörjer
 • Samlad kreditvärdighet (en samlad bedömning där man tittar på alla punkter)

Vad är UC?

Upplysningscentralen, UC, är det största kreditupplysningsföretaget och ägs gemensamt av flera storbanker som Nordea, Handelsbanken, Swedbank och SEB. Nästan alla banker och de flesta långivare som ger ut lite större lån vänder sig till UC för att göra sina kreditupplysningar. Men det finns flera konkurrerande upplysningsföretag på marknaden och det föreligger inget krav som säger att långivare ska använda sig av just UC för kreditupplysningar.

Upplysningscentralen registrerar alla förfrågningar som inkommer till dem. Om du söker lån hos en långivare som använder sig av UC, lagras alltså varje förfrågan i UC register. Något som betyder att nästa gång du söker ett lån, en kredit eller vill flytta till en ny hyreslägenhet så kommer långivaren eller värden se hur många som kreditupplysningar som tagits på dig tidigare. De kommer även se när upplysningarna gjorts och vilka som tagit dem.

Många förfrågningar hos UC - Negativt för din kreditvärdighet

Många förfrågningar hos UC kan inverka negativt på din kreditvärdighet. Har du ett flertal mindre lån hos en långivare som använder sig av UC kan du få svårare att få ett lån beviljat i framtiden. Banker och större långivare tenderar nämligen att vara skeptiska till sökanden som har många noteringar hos UC. Enligt dem kan många förfrågningar tyda på att du har dålig privatekonomi eller lånar oansvarigt, till exempel för nöjeskonsumtion
och att du därmed har sämre möjligheter att betala tillbaka ett eventuellt lån i tid.

Det kan därför ofta vara en fördel att vända sig till en långivare som erbjuder lån utan UC. Hos oss här på Risicum kan du ex. låna 20000 utan UC. Vi använder oss inte av UC utan tar istället våra kreditupplysningar via Bisnode.

Fördelar med lån utan UC

På basen av det som tidigare nämnts kan det vara klokt att undvika förfrågningar hos UC när så är möjligt. Särskilt du som funderar på att ta ett mindre lån har mycket att vinna på att undvika förfrågningar hos UC, inte minst om du planerar att ta ett större lån inom en inte alltför avlägsen framtid.

Genom att undvika onödiga förfrågningar hos Upplysningscentralen förbättrar du också väsentligt dina chanser att få exempelvis ett abonnemang eller ett hyreskontrakt.

Hur många noteringar hos UC är för många?

Det är flera saker som påverkar bankernas / långivarens bedömning av din kreditvärdighet. Exempelvis din inkomst, betalningsförmåga och nuvarande lån och skulder. För att bankerna ska kunna göra en korrekt riskbedömning behöver de inkludera en kreditupplysning där de kan se eventuella betalningsanmärkningar och skulder till kronofogden. Alla långivare måste göra en ordentlig kreditprövning enligt konsumentkreditlagen.

De flesta banker tittar då även på antalet kreditupplysningar som gjorts på dig som privatperson under de senaste 12 månaderna. Redan vid så få som 4 kreditupplysningar kan det påverka både din möjlighet att få ett lån och även försämra din möjlighet att förhandla en bra ränta. Detta kan även gälla abonnemang av olika slag som exempelvis Sveriges radio uppmärksammade i en artikel där de skrev: ”Vattenfall säger att de har en gräns på tolv kreditupplysningar på ett år. Sedan säger man nej till kunder”.

Ansvarsfull kreditgivning

Vi på Risicum är måna om att vara en ansvarsfull kreditgivare och lånar därför aldrig ut pengar till personer som enligt vår bedömning inte klarar av att betala tillbaka sitt lån. Av den anledningen kan vi inte heller bevilja lån till dig som har en betalningsanmärkning eller saknar inkomst. Däremot tar vi alltid en kreditupplysning på alla som söker ett lån hos oss. Att ansöka med många förfrågningar kan göra det svårare att få ett lån.

Kreditlån - Låna utan UC hos Risicum

Fördelen med att vända sig till Risicum när du behöver ett mindre snabblån är att vi till skillnad från bankerna och många större kreditgivare inte använder oss av Upplysningscentralen utan istället tar våra kreditupplysningar genom Bisnode.

Bisnode lagrar nämligen inte någon information om hur många kreditupplysningar som tagits på dig. På sätt behöver du inte belasta din kreditvärdighet med onödiga förfrågningar hos UC och försämra dina chanser att få ett större lån någon annanstans i framtiden.

Vad krävs för att kunna ta ett lån utan uc?

För att söka ett lån utan UC hos Risicum behöver du uppfylla följande krav. 

 • Är minst 20 år gammal
 • Är folkbokförd i Sverige
 • Saknar betalningsanmärkningar hos kronofogden
 • Kan identifiera dig med bank-id
 • Har en regelbunden inkomst

Ansök om kreditlån utan UC

Du kan ta ett kreditlån utan UC på 3 000 till 50 000 kronor. Så här söker du lånet:

 • Klicka på knappen nedan
 • Välj uttag från 3 000 - 50 000 kronor
 • Fyll i dina uppgifter
 • Signera och skicka in formuläret

Ansök här!

Låna utan uc med betalningsanmärkning

Har du en betalningsanmärkning? Läs om vad som gäller vid lån för dig som har betalningsanmärkning här