Ränteavdrag

Ränteavdrag, eller räntereduktion som det heter, gör det möjligt för dig som har tagit ett lån att få avdrag på den betalda räntan. Det gäller för de flesta lånen och inte bara bolån som många tror.

Avdragsgill ränta

Ränteavdraget kan bara göras på en skuld som avser dig och ingen annan, det gäller alltså lån som du är personligt betalningsansvarig för. Eftersom du annars kan dra av för fler lån än dina egna. Räntan för skulden som du ska ansöka avdrag på måste också vara betald innan du ansöker. Det betyder att räntan som du betalat, inte hela lånet, måste vara betald under gällande beskattningsår. Ränteavdrag görs i din inkomstdeklaration och du gör det för ett helt år.

Du får göra ränteavdrag på 30 % för räntekostnader upp till 100 000 kr, om kostnaden överstiger 100 000 kr blir ränteavdraget på 21 % (på överstigande belopp). Om du lånar hos Risicum är det alltså 30 % du kan ansöka om att göra avdragsgill ränta.

Undantag för skattereduktion

Det finns dock lån som man inte får göra ränteavdrag på, exempelvis kan du inte göra ränteavdrag på CSN-lån. Räntan är nämligen redan anpassad till skatteavdraget varför det inte går att göra reduktion på det.Andra lån som inte är avdragsgilla är bland annat: kreditundersökningsavgifter, garantiavgifter från banker, pantbrevs kostnader och uppläggningskostnad vid tecknande av lån.

Var gör man avdrag på sin ränta?

För att göra ränteavdrag på ränteutgifter för det gångna året, behöver man fylla i rätt summa på sin inkomstdeklaration som ska till Skatteverket. Det är alltså vid deklarationstidpunkten som du ska ansöka om att göra räntereduktion. Ofta är det redan förtryckt i din deklaration då kontrolluppgifter från företag skickas ut redan i januari samma år, så se över uppgifterna först innan du börjar fylla i. Summan finns förtryckt under Avdrag – Kapital Ränteutgifter mm – ruta 53.

Om du har tagit ett sms-lån eller snabblån hos Risicum kan du alltså få avdrag på 30% på betald ränta. Missa inte det vid nästa deklaration!