Årets shopping-högtid är snart här. I år infaller Black Friday den 29 november men redan i början på veckan brukar butikerna börja skylta med nedsatta priser. Om du vill hitta de bästa fynden är det klokt att vara ute i god tid.

För varje år som går växer sig Black Friday-rean allt större. Det som anses vara USA:s motsvarighet till vår mellandagsrea har nu spridit sig över Atlanten och svenskarna konsumerar mer för varje år som går. Förra året spenderade vi 6,6 miljarder och 2019 ser ut att bli ännu ett rekordår. 

Allt du behöver veta om Black Friday - Snabbval


Vad är Black Friday?

Black Friday infaller den fjärde fredagen i november, efter den amerikanska högtiden Thanksgiving. Denna fredag är amerikanernas stora shoppingdag och anses vara startskottet på julhandeln. Förra året spenderade de hisnande 48 miljarder under 24 timmar. 

I Sverige blev Black Friday ett begrepp under 2013, då flera e-handlare uppmärksammade detta genom kraftigt rabatterade priser. De som var snabbast på bollen var elektronikkedjorna och åren därpå följde fler aktörer efter. Idag är Black Friday ett välkänt begrepp för de allra flesta.

Black Week - handlarnas nya reavecka

Både fysiska butiker och e-handlare väljer att ta Black Friday ett steg längre och kör en så kallad “Black week”. Uppläggen ser olika ut men det är vanligt att det släpps ett nytt erbjudande varje dag fram till själva Black Friday. E-handlare brukar också erbjuda rabattkoder och ett sätt att inte gå miste om det bästa erbjudandet kan vara att ha is i magen.

Varför heter det Black Friday?

Black Friday kommer ursprungligen från USA och har fått sitt namn efter att den i almanackan inte är en officiell helgdag - alltså en svart dag och ingen röd dag.

De som har möjlighet brukar ändå ta denna klämdag ledigt så att Thanksgiving blir en långhelg. 

Tips inför Black Friday: 

Säkra dina julklappar under Black Friday

Ska du handla julklappar till nära och kära i år? Då finns det ingen anledning att vänta till sista sekund med att införskaffa dem. Ta tillfället i akt och klicka hem dina presenter under årets största rea. Många butiker satsar mer på Black Friday än på mellandagsrean och visst är det lite roligare att få en present på själva julafton än ett presentkort att nyttja i mellandagarna?

Skriv upp dig på nyhetsbrev redan nu

Besök de e-handelssajter du vanligtvis shoppar på och skriv upp dig på deras nyhetsbrev. Som VIP-kund (aka prenumerant på deras e-mails) kan du få förtur på rean eller en extra rabattkod som ger dig ännu bättre priser. 

Hitta de bästa erbjudandena under Black Friday

Vet du inte i vilken ände du ska börja? Ett tips är att googla Black Friday så kommer du få upp en mängd sajter som listar erbjudanden från massor av butiker. Hittar du något intressant där är det sedan enkelt att lägga en beställning online eller besöka närmaste fysiska butik. 

Se upp för fallgropar

Gör din research innan Black Friday och kolla vad det rekommenderade priset ligger på för just den pryl du tänkt köpa. På så sätt är det enkelt att se igenom lockpriser som tyvärr förekommer hos oseriösa aktörer. 

Överstig inte din budget

För att undvika att dras med i köphetsen är det bra att sätta en budget innan du börjar shoppa. Skriv en lista på de saker du är intresserad av att handla och håll dig till den - att impulsköpa kan bli dyrt även på rea!

Kritiken mot Black Friday

Som en motpol till konsumtionshetsen höjs kritiska röster som menar att vi inte behöver ännu en anledning till att konsumera. Företagen som skyltar med blaffiga Black Friday-reor får också kritik för att hetsa konsumenter till snabba och ogenomtänkta köp. I Facebookgruppen “Black Friday - jag köper det inte” tas västvärldens konsumtion upp som ett av de största hoten mot miljön och under #jagkoperdetinte uppmanar man till att avstå rean och ha en köpfri dag. I stället uppmuntras initiativ kring hållbarhet, som exempelvis laga sina saker, byta med en vän eller handla på second hand. 

 

Var står du? Tänker du shoppa under Black Friday? 

« Tillbaka till blogg