header-kredit_3jpg

Vad är en konsumentkredit?

Konsumentkredit - Snabbval

Ansök här!

Vad är en konsumentkredit?

En konsumentkredit är enkelt uttryckt ett lån där du inte behöver någon säkerhet eller pant. Konsumentkrediter är ofta på mindre summor och ska betalas tillbaka på kortare tid än lån där det krävs en säkerhet. Låneformen utmärks också av att räntan generellt är högre än vad den är på lån där en säkerhet finns. Anledningen är enkel, långivaren måste helt enkelt ta ut ränta för att riskera att förlora pengar om låntagaren av en eller annan anledning inte skulle ha möjlighet att betala tillbaka sitt lån. 

Till skillnad från bolån, billån och andra liknande låneformer bestämmer låntagaren själv vad konsumentkrediten ska användas till. Det kan handla om köp av varor, resor, betalning av tidigare skulder. Många använder löpande konsumentkrediter som Risicums kreditlån som en buffert eller ekonomisk livlina att falla tillbaka på när utgifterna är många.

Lätt att blanda ihop olika konsumentkrediter

I juridiska termer än en konsumentkredit är typ av lån som ges till en privatpersoner av en långivare som har tillstånd att bedriva utlåning enligt konsumentkreditlagen. Alla lån utan säkerhet som snabblån, smslån och lån som tas i samband med köp av varor på avbetalning räknas som konsumentkrediter. Privatlån och blancolån är andra namn för samma sak. Det faktum att det finns så många namn gör att många blandar ihop de olika låneformerna. Men de är konsumentkrediter allihop. 

Titta på villkoren innan du söker en konsumentkredit

Tänk på att olika konsumentkrediter kan skilja sig åt kraftigt. Ett smslån eller snabblån är oftast på en mindre summa än på löpande konsumentkrediter som Risicums kreditlån. Vanligtvis ligger lånebeloppet på ett traditionellt snabblån på 1000 till 15 000 kronor. Smslånen har också hög ränta och ska betalas tillbaka relativt snabbt. Inte sällan inom en till två månader. Konsumentkrediter av den typ vi erbjuder är i regel billigare, mer flexibla och löper under längre tid. Samtidigt kan villkor och kostnader för en viss typ av konsumentkredit kan också variera rejält mellan olika långivare även om det rent tekniskt är precis samma typ av lån. Av den anledningen är det därför alltid klokt att jämföra olika långivare innan man söker en konsumentkredit. 

Flexibel konsumentkredit utan säkerhet

Risicum erbjuder idag en konsumentkredit, Risicums kreditlån. Kreditlånet fungerar ungefär som ett kreditkort. Du behöver alltså ingen säkerhet för att låna och återbetalning sker löpande under flexibla former, du kan själv välja hur mycket du vill betala tillbaka varje månad. Den främsta skillnaden är att du inte behöver något fysiskt kreditkort. Du söker i stället och hanterar din kredit via vår webbsida och betalar tillbaka i din takt.

Du kan beviljas en kredit från 25 000 upp till 50 000 kronor. Din personliga kreditlimit avgörs efter kreditprövning. När din konsumentkredit är beviljad kan du använda krediten som du vill och har alltid tillgång till pengar så länge du har kreditutrymme kvar. Plocka ut en mindre summa och betala tillbaka nästa månad eller ta ut en större summa och betala av under längre tid. Vårt enda krav är att du betalar tillbaka minst 10 procent eller 1 000 kronor beroende på vilket som är högst.

Risicums konsumentkredit - Lägre ränta än snabblån

Med Risicums konsumentkredit får mer ekonomiskt manöverutrymme i vardagen. Du har alltid en pengar inom räckhåll och en buffert att falla tillbaka på om du har många utgifter under en period. Räntan på kreditlånet är också lägre än vad den är på traditionella smslån. En annan fördel är att du endast betalar ränta på de pengar du gjort av med, inte på hela det beviljade kreditbeloppet. Om du beviljats en kredit på 50 000 och tar ut 2 000 kronor betalar du alltså bara ränta på 2 000 - varken mer eller mindre.

Ansök här!

Konsumentkrediter - Vanliga typer

Konsumentkredit är ett samlingsbegrepp för många olika former av lån som riktas till privatpersoner. Det finns alltså många olika former av krediter som skiljer sig åt sinsemellan. Samtidigt förekommer ett stort antal namn på dessa krediter, inte minst i långivarnas marknadsföring. Ibland använd ett flertal olika begrepp för att beskriva samma lånetyp eller rentav samma ett enda från en enskild långivare. Det kan därför vara svårt att hålla reda på vad de olika namnen betyder och vilket lån de avser. Här listar vi några av de vanligast förekommande begreppen för krediter och förklarar vad de betyder. 

Smslån 

Ett smslån är ett mindre lån som behandlas och betalas ut relativt snabbt, inte sällan har kunden pengarna på sitt konto samma dag som ansökan slutfördes. Namnet kommer ifrån att det vanligaste sättet att söka det här lånen var via sms, i alla fall under de första åren. Numer är det vanligare att man ansöker om lånet via långivarens webbsida. Därför är begreppet smslån något förlegat även om det alltjämt är används av både långivare och kunder. Generellt är kraven för smslån avsevärt lägre än för andra låneformer och krediter.

Lånebeloppet ligger vanligtvis på 1 000 - 20 000 kronor och ska betalas tillbaka inom ett par månader. Den effektiva räntan (räntan + alla andra kostnader som kommer med lånet) är ofta väldigt hög jämfört med traditionella lån. Anledningen är att långivare måste ta ut en högre ränta för att lånet ska bli lönsamt då löptiden är så kort. Lånar man ut pengar under en eller två månader, räcker inte intäkterna för att täcka risker och kostnader om räntan är ligger på 5-20 procent. Sedan 1 september 2018 gäller en ny lag för begränsar räntan på den här typen av lån. Det är nu inte tillåtet att ta ut ränta som överstiger 40 % plus den gällande referensräntan.

Mobillån

Samma sak som smslån. Den här benämningen är ganska ovanlig idag.

Snabblån

Snabblån är i de flesta fall ett alternativt begrepp för smslån. Namnet kan också användas av långivare som vill lyfta fram att låntagare får sina pengarna snabbt även om låneformen inte är ett traditionellt smslån.

Onlinekredit 

En onlinekredit är precis som namnet antyder en kredit som du kan ansöka och hantera på internet. I de flesta fall menar mer specifikt krediter som enbart kan kan hanteras online och som ges ut av långivare som inte är en bank eller ett annat större låneinstitut. Generellt är räntan högre än på de kontokrediter som erbjuds av banker och försäkringsbolag samtidigt som de är väsentligt billigare än smslån.

Kontokredit 

Kontokredit kan betyda flera saker. Tidigare var den vanligaste uppfattningen att en kontokrediter är en kredit som är kopplad till ett specifikt bankkonto. Många banker erbjuder möjligheten att tillfälligt övertrassera ett vanligt löne- eller sparkonto som är kopplat till ett betalkort. Krediten aktiveras när pengarna på kontot tagit slut och gör det möjligt att fortsätta handla till konto når ett förbestämt negativt belopp. PÅ senare tid har det blivit allt vanligare att benämningen kontokredit refererar till en en onlinekredit där du får ett i förväg bestämt kreditutrymme som du sedan kan använda som du vill. Sådana kontokrediter är i regel löpande med flexibel återbetalning. Vanligtvis måste du betala tillbaka en visst minimibelopp eller summa varje månad. Så länge du sköter dina amorteringar kan du alltid använda krediten för att låna pengar, upp till din personliga kreditgräns.

Mikrolån

Mikrolånen är att annat ord för smslån och snabblån. Ofta marknadsför långivare som erbjuder smslån sina lån som just mikrolån när man riktar sig till kunder som behöver låna en summa i den nedre delen av smslån-skalan. Alltså lån från 500 kr till ett par tusenlappar. Det finns även mikrolån som specifikt riktar sig till småföretagare som behöver ett mindre kapitaltillskott.

Minilån

Ett minilån är helt enkelt ett mindre lån utan säkerhet. Det är samma sak som smslån, mikrolån och snabblån. Lånebeloppet är vanligtvis under 12 000.

Internetlån

Internetlån är ett alternativt namn för smslån, snabblån och onlinelån. Begreppet är inte särskilt vanligt förekommande längre eftersom de flesta lån faktiskt söks via internet nu. Dessutom är begreppet ospecifikt. Alla lån som söks över internet kan benämnas som internetlån, oavsett om det är billån, bolån, snabblån eller topplån.

Helglån

Helglån kan betyda två saker. Antingen är det ett lån du tar över helgen. Du lånar på fredagen och betalar tillbaka på måndagen. Idag finns emellertid inga låneformer med så kort löptid. De lån som bäst passar in på den här benämningen är i stället lån, oavsett sort, som behandlas och betalas ut även under helger och röda dagar. I praktiken är det främst snabblån och i allt högre utsträckning kontokrediter som omfattas av benämningen helglån.

Nätlån 

Se onlinelån.

Privatlån 

Ett privatlån är ett en kredit utan säkerhet som erbjuds till privatpersoner. Lånet är inte kopplat till en särskild vara eller ändamål. Låntagaren bestämmer själv vad pengarna ska användas till, men det vanligaste är privat konsumtion. Lånebeloppen är i regel från 1 000 till 500 000 kronor och löptiden från 1 till 15 år.

Blancolån 

Blancolån är ett annat namn för privatlån. Alltså ett lån utan säkerhet. De flesta långivare som erbjuder blancolån fokuserar på kundgrupper som är ute efter att låna större summor under en längre tid. Ett vanligt är exempel är personer som behöver låna till kontantinsatsen vid ett bostadslån eller för att renovera kök eller badrum. Vanligtvis brukar lånebeloppet på blancolån ligga mellan 50 000 och 500 000. Benämningen numer inte lika ofta av långivare. De flesta låneinstitut har valt att i stället marknadsföra lånen som privatlån eller konsumtionslån då det är tydligare att lånet riktar sig till privatpersoner.

Medlemslån 

Ett lån som erbjuds till medlemmar av en organisation. Oftast är förmånen bättre än de en person som tecknar lån på egen hand får. Många fackföreningar erbjuder sina medlemmar att teckna lån med förmånliga villkor, ofta i samarbete med någon av de större bankerna.’

Kontantinsatslån 

Precis som namnet antyder är det här ett lån till en kontantinsats. När man köper en bil eller en bostad krävs en kontantinsats. För bostadslån är numera kravet att kontantinsats ska vara 15 procent. Den här måste man stå för själv och omfattas alltså inte av det huvudsakliga lånet där bostaden är säkerhet. De flesta som behöver låna till kontantinsatsen för ett större lån tecknar ett helt vanligt privatlån.

Omstartslån

Ett omstartslån riktar sig till personer som många skulder, betalningsanmärkningar eller ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden. Sådana personer har i regel svårt att teckna lån till rimliga villkor och sitter därför i en svår situation där de har svårt att skaffa bostad, teckna hyresavtal eller lösa tidigare skulder med hög ränta. I de flesta fall krävs att du har en säkerhet som en bostadsrätt eller ett hus för att ha möjlighet att teckna omstartslån.

Kreditkort 

Kreditkort är i praktiken samma sak som en kontokredit. Den enda skillnaden är att krediten är kopplad till ett specifikt kort. Fördelen med ett kreditkort är att det kan användas som direkt betalningsmedel i nästan alla sammanhang. Riktigt så lång har inte alla onlinekrediter kommit än. Men på senare tid har allt fler onlinebaserade kontokrediter med integrerade digitala betalningslösningar lanserats. I somliga fall kan en mobilapp användas för att belasta krediten direkt i samband med köp i butiker eller över nätet.

Bolån 

Ett lån för att köpa en bostad, specifikt och inget annat och är därför tekniskt sett inte en konsumentkredi. Bostadslån skiljer både juridiskt och sett till villkor från andra typer av krediter. Vid bolån krävs alltid en säkerhet i form av bostaden man lånar till. Det krävs också en kontantinsats på 15 procent av den totala summan.

 

Ansök här!