header-kredit_3jpg

Vad är en konsumentkredit?

Konsumentkredit - Snabbval

Vad är en konsumentkredit?

En konsumentkredit är enkelt uttryckt ett lån där du inte behöver någon säkerhet eller pant. Konsumentkrediter är ofta på mindre summor och ska betalas tillbaka på kortare tid än lån där det krävs en säkerhet. Låneformen utmärks också av att räntan generellt är högre än vad den är på lån där en säkerhet finns. Anledningen är enkel, långivaren måste helt enkelt ta ut ränta för att riskera att förlora pengar om låntagaren av en eller annan anledning inte skulle ha möjlighet att betala tillbaka sitt lån. 

Till skillnad från bolån, billån och andra liknande låneformer bestämmer låntagaren själv vad konsumentkrediten ska användas till. Det kan handla om köp av varor, resor, betalning av tidigare skulder. Många använder löpande konsumentkrediter som Risicums kreditlån som en buffert eller ekonomisk livlina att falla tillbaka på när utgifterna är många.

Lätt att blanda ihop olika konsumentkrediter

I juridiska termer än en konsumentkredit är typ av lån som ges till en privatpersoner av en långivare som har tillstånd att bedriva utlåning enligt konsumentkreditlagen. Alla lån utan säkerhet som snabblån, smslån och lån som tas i samband med köp av varor på avbetalning räknas som konsumentkrediter. Privatlån och blancolån är andra namn för samma sak. Det faktum att det finns så många namn gör att många blandar ihop de olika låneformerna. Men de är konsumentkrediter allihop. 

Titta på villkoren innan du söker en konsumentkredit

Tänk på att olika konsumentkrediter kan skilja sig åt kraftigt. Ett smslån eller snabblån är oftast på en mindre summa än på löpande konsumentkrediter som Risicums kreditlån. Vanligtvis ligger lånebeloppet på ett traditionellt snabblån på 1000 till 15 000 kronor. Smslånen har också hög ränta och ska betalas tillbaka relativt snabbt. Inte sällan inom en till två månader. Konsumentkrediter av den typ vi erbjuder är i regel billigare, mer flexibla och löper under längre tid. Samtidigt kan villkor och kostnader för en viss typ av konsumentkredit kan också variera rejält mellan olika långivare även om det rent tekniskt är precis samma typ av lån. Av den anledningen är det därför alltid klokt att jämföra olika långivare innan man söker en konsumentkredit. 

Flexibel konsumentkredit utan säkerhet

Risicum erbjuder idag en konsumentkredit, Risicums kreditlån. Kreditlånet fungerar ungefär som ett kreditkort. Du behöver alltså ingen säkerhet för att låna och återbetalning sker löpande under flexibla former, du kan själv välja hur mycket du vill betala tillbaka varje månad. Den främsta skillnaden är att du inte behöver något fysiskt kreditkort. Du söker i stället och hanterar din kredit via vår webbsida och betalar tillbaka i din takt.

Du kan beviljas en kredit från 25 000 upp till 50 000 kronor. Din personliga kreditlimit avgörs efter kreditprövning. När din konsumentkredit är beviljad kan du använda krediten som du vill och har alltid tillgång till pengar så länge du har kreditutrymme kvar. Plocka ut en mindre summa och betala tillbaka nästa månad eller ta ut en större summa och betala av under längre tid. Vårt enda krav är att du betalar tillbaka minst 10 procent eller 1 000 kronor beroende på vilket som är högst.

Risicums konsumentkredit - Lägre ränta än snabblån

Med Risicums konsumentkredit får mer ekonomiskt manöverutrymme i vardagen. Du har alltid en pengar inom räckhåll och en buffert att falla tillbaka på om du har många utgifter under en period. Räntan på kreditlånet är också lägre än vad den är på traditionella smslån. En annan fördel är att du endast betalar ränta på de pengar du gjort av med, inte på hela det beviljade kreditbeloppet. Om du beviljats en kredit på 50 000 och tar ut 2 000 kronor betalar du alltså bara ränta på 2 000 - varken mer eller mindre.