header-kredit_3jpg

Vår konsumentkredit har ersatts av ett privatlån

Snabbval

Risicum Capital AB har sedan 2008 förmedlat lån till svenska kunder. Vi erbjuder ett tryggt och enkelt privatlån till dig som är i behov av ett extra tillskott i kassan. Privatlånet har ersatt vår föregående konsumentkredit, där du kunde låna upp till 50.000 kr.

Med vårt privatlån har du i stället möjlighet att låna upp till 150.000 utan säkerhet och med lägre ränta. Vi erbjuder samma korta utbetalningstid och effektiva låneprocess som med konsumentkredit.

Du som är ny kund kan ansöka och läsa mer om vårt privatlån här.

Information till dig som har en konsumentkredit hos oss:

Vad innebär det här för mig som har en aktiv konsumentkredit hos er?

Har du en aktiv konsumentkredit kommer ditt avtal med oss inte att påverkas - krediten löper på som vanligt och med samma villkor som när du gjorde din ansökan.

Kan jag göra om min konsumentkredit till ett privatlån?

Om du är kund hos oss och önskar ta ett privatlån istället behöver du först avsluta din konsumentkredit. Detta gör du genom att betala av dina eventuella uttag och kontakta vår kundtjänst för att säga upp krediten.

Notera att vi gör en ny kreditprövning med UC AB när du ansöker om ett privatlån.

Vad är en konsumentkredit?

Det är helt enkelt ett lån som omfattas av konsumentkreditlagen men som inte kräver säkerhet. Det innebär inte att lånet kan beviljas till vem som helst men precis som hos alla andra långivare behöver du genomgå en kreditprövning. Vad det innebär kan du läsa mer om längre ned på den här sidan.

Risicums konsumentkredit är ett privatlån där du kan låna upp till 150.000 kronor. Risicums lån är en smidig lösning för dig som behöver ett tillskott i kassan och av olika anledningar inte kan vända dig till storbankerna.

Låna till vad du vill med Risicums konsumentkredit

 • Tryggt och säkert - Risicum Capital AB är en etablerad aktör och har funnits på den svenska marknaden sedan 2008. Vi är en av Sveriges största långivare inom konsumentkrediter.
 • Utbetalning alla dagar i veckan - Även på helger.
 • Låna från 10 000 upp till 150 000 kronor utan säkerhet

Vad kostar det?

Att ansöka är alltid gratis, månadskostnaden varierar beroende på hur stort belopp du väljer att låna. Vi erbjuder en individuell ränta, vilket betyder att du återbetalar samma summa varje månad. Ifall du betalar med autogiro tillkommer inga aviavgifter.

Ansvarsfull kreditgivning med kreditprövning

I samband med att du gör en låneansökan hos oss genomför vi också en kreditprövning. I vår kreditprövning tar vi, precis som alla andra långivare, en kreditupplysning innan vi beviljar din kredit. Vi använder oss av UC AB för kreditupplysningar. Det är alltså inte möjligt att låna pengar hos Risicum utan en kreditupplysning.

I en kreditupplysning får vi tillgång till följande information:

 • Din ålder
 • Lån och skulder sedan tidigare
 • Betalningsanmärkningar
 • Återbetalningsförmåga
 • Deklarerad inkomst
 • Bostadssituation

Vad är en konsumentkredit?

En konsumentkredit är enkelt uttryckt ett personligt lån för konsumtion av mindre varaktigt slag, där du inte behöver någon säkerhet eller pant, ett så kallat blancolån eller “lån utan säkerhet”. Ett exempel på ett lån med säkerhet är bostadslån, där du som regel behöver sätta bostaden som pant för lånet.

Detta gäller alltså inte konsumentkrediter, vilka ofta är på mindre summor och ska betalas tillbaka på kortare tid, jämfört med lån som kräver en säkerhet. Bostadslån omfattas dessutom av en annan lagstiftning än vanliga konsumentkrediter.

Låneformen utmärks också av att räntan generellt är högre än vad den är på lån där säkerhet finns. Anledningen är enkel, långivaren måste helt enkelt ta ut i och med risken att förlora pengar om låntagaren av en eller annan anledning inte skulle ha möjlighet att betala tillbaka sitt lån.

Till skillnad från bolån, billån och andra liknande låneformer bestämmer låntagaren själv vad konsumentkrediten ska användas till. Det kan handla om köp av varor, resor eller betalning av tidigare skulder.

Konsumentkrediter - Vanliga typer

I juridiska termer är en konsumentkredit ett typ av lån som ges till privatpersoner, av en långivare som har tillstånd att bedriva utlåning enligt konsumentkreditlagen. Alla lån utan säkerhet som till exempel snabblån, blancolån och privatlån som tas i samband med köp av varor på avbetalning räknas också som konsumentkrediter.

Det finns alltså många olika former av konsumentkrediter som skiljer sig åt sinsemellan. Samtidigt förekommer ett stort antal namn på dessa krediter, inte minst i långivarnas marknadsföring. Ibland används ett flertal olika begrepp för att beskriva samma lånetyp. Privatlån och blancolån är till exempel andra namn för samma sak.

Det faktum att det finns så många namn gör att många blandar ihop de olika låneformerna, som egentligen är konsumentkrediter allihop. Några av de vanligast förekommande begreppen för krediter är snabblån, kreditlån, sms-lån, blancolån, privatlån och mikrolån.

Att tänka på innan du ansöker

Tänk på att olika konsumentkrediter kan skilja sig åt kraftigt. Ett snabblån är oftast på en mindre summa jämfört med Risicums privatlån. Vanligtvis ligger lånebeloppet på ett traditionellt snabblån på 1000 till 15 000 kronor. Snabblånen har högre ränta och behöver betalas tillbaka relativt snabbt - inte sällan inom en till två månader. Den typ av konsumentkredit som Risicum erbjuder har lägre ränta och längre återbetalningstid.

Konsumentkreditlagen

En konsumentkredit är alltså ett lån som ges till en konsument av en långivare som har tillstånd att bedriva utlåning enligt konsumentkreditlagen. Konsumentkrediter regleras av konsumentkreditlagen samt även via föreskrifter och regler hos Finansinspektionen och Konsumentverket.

Även lagen “åtgärder mot penningtvätt” och “Personuppgiftslagen” reglerar konsumentkrediter. För att överhuvudtaget få lämna krediter till konsumenter krävs även tillstånd från Finansinspektionen. Det är alltså ett omfattande regelverk för en kreditgivare att förhålla sig till, vilket är bra då det ökar skyddet för konsumenterna.

Sammanfattningsvis:

 • En konsumentkredit är ett lån som omfattas av konsumentkreditlagen men som inte kräver någon säkerhet.
 • För att få ta en konsumentkredit måste du genomgå en kreditprövning.
 • Risicum kan bevilja krediter på 10.000 - 150.000 kr.
 • Du bestämmer själv vad du vill använda din kredit till, till skillnad från andra låneformer såsom bolån, billån etc.
 • Räntan är individuell och i regel lägre jämfört med traditionella snabblån.
 • Vi som kreditgivare har ett omfattande regelverk att förhålla oss till, vilket ökar skyddet för dig som låntagare.

Tänk på att alltid låna med eftertanke, så att du vet att du har råd att betala tillbaka.