bg8jpg

Privatekonomi

Privatekonomi är din personliga ekonomi så som inkomst, utgifter, tillgångar och skulder. Att hålla koll på sin privatekonomi kan vara svårt eftersom det kräver mycket tid och ett intresse. Att få kontroll på sin hushållsekonomi kan göra stor skillnad på levnadssituationen och möjligheten att göra och köpa de saker man vill ha. Hur du spenderar dina pengar påverkar din framtida betalningsförmåga och är direkt avgörande för hur din ekonomiska situation kommer att se ut.

Det är väldigt lätt att hamna i en dålig ekonomisk situation, men det finns flera steg och olika hjälpmedel som kan hjälpa dig att förändra den situationen. En grundläggande regel är att alltid försöka ha mer pengar som kommer in än ut. Det låter enklare än vad det är – men det är faktiskt möjligt.

Några tips för din privatekonomi:

  1. Hushållsbudget – gör en hushållsbudget för att se hur mycket pengar du spenderar per månad idag och vad du egentligen har råd att spendera.
  2. Dra in på matkostnaden – Vi har massor av bra tips för hur du kan dra ned på dina matkostnader.
  3. Spara pengar – hur kan man öka sina tillgångar och få en större buffert av pengar.

Vad är ekonomi?

Själva ordet ekonomi är från grekiskan och betyder läran om hushållandet med resurser. Man talar ofta om det i ett tillstånd av knapphet eller brist, där de tillgängliga resurserna är avgränsade i relation till behov eller önskan. Det vill säga: att förhålla ekonomin enligt de resurser som finns.

I svenskan så används ordet ekonomi relativt brett då det innefattar många sektioner. Det kan vara allt från företagsekonomi, nationalekonomi eller olika typer av system. För den här sektionen fokuserar vi endast på privatekonomi.

Om du är i behov av ekonomiska resurser erbjuder Risicum ett privatlån upp till 100.000 utan säkerhet. Ett tillskott i kassan kan vara bra om du behöver renovera, köpa ny bil eller har en utgift som du inte kan eller vill spara ihop till. Läs mer om lånet och ansök här.

 

Hushållsekonomi

Med hushållsekonomi syftar man istället till en hel familj eller alla personer inom ett hushåll. Där berörs och påverkas alla av den rådande ekonomin varför det är viktigt att försöka övervaka pengarna så att man inte förlorar kontrollen. Exempelvis skulle det kunna innebära att kassan blir tom för tidigt och att man behöver använda sig av sparade pengar istället. En bra budgetapp kan hjälpa dig att hålla koll på ekonomin och även att skära ner på onödiga utgifter. I dagsläget finns det många lättanvända ekonomiappar och de allra flesta fungerar både på Apple- och Android-telefoner. 

 

Ekonomiska begrepp

Låneföretag

Finanslån