header-kredit_3jpg

Mikrolån - Små lån med snabb utbetalning

Mikrolån - Snabbval

Ansök här!

Är du i behov av ett lite mindre lån med snabb utbetalning? Ibland händer det saker man inte kan styra över och då kan mikrolån vara en bra lösning för dig. Med Risicums lån kan du, utan säkerhet, få snabb åtkomst till pengar vid till exempel oförutsedda utgifter. Ansök enkelt direkt via vår hemsida. Du kan skicka in en ansökan om dygnet runt. Tänk på att inte låna mer än du behöver och kan betala tillbaka.

Processen för att låna pengar hos Risicum är väldigt snabb, smidig och uppskattad hos våra kunder. Så här fungerar det:
 • Skickar in en ansökan via vår hemsida
 • Identifiera dig med hjälp av bankID
 • En kreditbedömning utan UC görs.
 • Du får direkt besked om du blivit preliminärt godkänd.
 • Din låneansökan bearbetas och beslut tas inom några minuter under kundtjänst öppettider.
 • Pengarna betalas ut direkt när din ansökan godkänts om du har Handelsbanken eller Nordea. Övriga banker betalas ut samma bankdag, om du ansöker före 13.00.

Bra att veta: Alla lån kräver manuell påläggning och Risicums kundtjänst måste vara öppet för att lånet ska kunna handläggas, godkännas och betalas ut.

Vad är mikrolån?

Ett mikrolån är ett begrepp som idag ofta används av banker och långivare för lån på en mindre summa pengar som du inte behöver ha någon säkerhet för och som utbetalas snabbt.

Mikrolån, snabblån och SMS-lån är egentligen olika namn på samma sorts lån. Med skillnaden att man brukar prata om mikrolån när det handlar om mindre summor, ofta under 10 000 kronor, snarare närmare 3000, 4000 eller 5000 kronor. Detta är en låneform som ökat väldigt snabbt sedan den introducerads på den svenska marknaden för första gången för drygt 10 år sedan.

Ansök enkelt online

Du ansöker enkelt om Risicums mikrolån online från din mobil eller dator, genom att välja ett belopp mellan 3 000 och 50 000 kronor i slidern ovan. Du väljer det belopp som du är i behov av helt enkelt. Med vår snabba process kan du ha pengarna på ditt konto inom 30 minuter och senast nästa bankdag (beroende på vilken bank du har ditt personkonto hos). Läs mer om Risicums snabba lån här.

Ett mikrolån kan vara ett bra alternativ och en bra hjälp vägen när du råkar ut för en oförutsedd utgift och du behöver få tillgång till en mindre summa pengar direkt, oavsett om det är mitt på dagen, kväll eller helg.

Hos oss på Risicum väljer du dessutom själv i vilken takt du vill betala tillbaka pengarna, så länge du följer våra grundkrav om att betala tillbaka minst 1000 kronor eller 10% per månad. Om du vill ansöka om en mindre lån kan du klicka dig vidare till vårt ansökningsformulär här:

Ansök här!

Vad krävs för att ta ett lån hos oss?

För att du ska få ta ett lån hos banken behöver du som regel pantsätta något eller hitta andra sätt att kunna styrka din betalningsförmåga. Risicum vill erbjuda så många som möjligt, som klarar av att betala tillbaka, att kunna ta ett lån. För att kunna ta ett mikrolån hos oss är det några krav som du måste uppfylla:

 • vara minst 20 år gammal
 • varit folkbokförd i Sverige sedan minst 2 år tillbaka
 • inte ha några betalningsanmärkningar.
 • ha en regelbunden inkomst

Vi gör alltid en individuell kreditprövning som baserar sig på dina ekonomiska förutsättningar, din kreditgräns sätts i samband med denna prövning. Om du har fler frågor hjälper vår kundtjänst dig med att svara på ytterligare frågor runt detta.

Riscum - inte ett mikrolån i ordets rätta bemärkelse

Mikrolån handlar som nämnt ofta om att låna 5000 kronor, även om variationer förekommer mellan olika långivare. Mikrolån har som regel även betydligt kortare återbetalningstider än andra lån, där en återbetalningstid kring 30 dagar inte är ovanligt.

Men hos oss på Risicum kan vi erbjuda betydligt bättre ekonomiskt svängrum via vårt kreditlån. När du ansöker och blir godkänd som låntagare beviljas du en kredit som du kan ta ut som du vill, när du vill. Det fungerar som ett kreditkort fast utan plastkortet.

Du kan enkelt göra uttag från din kredit genom att logga in via vår webbplats eller SMS:a RS UTTAG PERSONNUMMER SUMMA till 71747. Ditt uttag finns då på ditt konto inom 30 minuter, under kundtjänst öppettider.

Längre återbetalningstid än traditionella mikrolån

När det gäller återbetalningstid så väljer du själv i vilket tempo du vill betala av hos oss, dock minst 1000 kronor per månad eller 10% av ditt utnyttjade belopp. Till exempel:

Om du vill låna 10 000 kronor med en avbetalningstid på max 14 månader blir den totala summan 13 365 kr inklusive ränta och avgifter.
Om du vill låna 50 000 kronor med en avbetalningstid på max 46 månader blir den totala summan 83 727 kr inklusive ränta och avgifter.

Återbetalningstiden för Risicums kreditlån är alltså betydligt längre jämfört med många traditionella mikrolån. Du betalar tillbaka när det passar dig helt enkelt, men tänk på att desto snabbare du betalar tillbaka lånet desto lägre ränta får du. Givetvis betalar du bara ränta på de pengar du har tagit ut från din kredit. 

Privatlån vs mikrolån

Det är framförallt lånebelopp, återbetalningstid, ränta och snabbheten på utbetalningen som skiljer privatlån från mikrolån.

 • Mikrolån, som namnet antyder, är för dig som vill låna 5000 kr upp till 10 000 kronor, medan privatlån kan vara upp till flera hundra tusen kronor.
 • Återbetalningstiden är som regel betydligt längre för privatlån, även om det så klart kan skilja från fall till fall. Hos oss på Risicum är enda kravet att du betalar tillbaka minst 1000 kronor/månad alternativ 10% av det utnyttjade beloppet, vilket gör Risicums kreditlån till ett billigare och mer flexibelt alternativ än traditionella mikrolån.
 • Ränta: Den effektiva räntan är betydligt högre för mikrolån jämfört med mer traditionella banklån med längre återbetalningstid. Det är framförallt om du inte klarar av att betala tillbaka ditt lån som det kan bli väldigt dyrt.
 • Snabbare utbetalning: Det är en stor anledning till att många tar mikrolån, till exempel om det dyker upp en oförutsedd avgift som man måste hantera men inte har tid att vänta. Om du har Handelsbanken eller Nordea kan du få din kredit utbetald inom 30 minuter under kundtjänsts öppettider.

Mikrolån utan UC

Det finns en risk att du kan få svårare att bli godkänd till att ta nya lån om det tagits alltför många kreditupplysningar på dig via Upplysningscentralen (UC) - som är det största kreditupplysningsföretaget och som ägs gemensamt av storbankerna, däribland SEB, Swedbank, Handelsbanken och Nordea. De flesta banker och långivare som lånar ut större belopp använder sig av UC för kreditupplysningar.

Din kreditvärdighet kan bli påverkad om du har för många förfrågningar hos UC vilket kan göra att du kan få svårare att få ett lån beviljat i framtiden, i och med att långivarna kan se på detta med skepsis. T ex att det tyder på att du har problem med din ekonomi eller lånar oansvarigt. De flesta banker och låneinstitut tittar på de kreditupplysningar som tagits på dig under det senaste 12 månaderna, därefter brukar man som regel börja om från noll igen med antal kreditupplysningar.

En av fördelarna med att låna av oss på Risicum är att vi inte tar våra kreditupplysningar av Upplysningscentralen, utan vi använder oss istället av Bisnode. De lagrar inte antal kreditupplysningar som tas på dig vilket gör att vi inte belastar din kreditvärdighet med onödiga förfrågningar som kan skapa problem i framtiden.

Mikrolån utan UC gör därmed att du undviker onödiga förfrågningar hos Upplysninscentralen och du försämrar därmed inte din chanser till att teckna abonnemang, hyreskontrakt eller liknande.

Mikrolånets historia

Ordet mikrolån kommer från micro credit, som ursprungligen användes för ett typ av mycket små lån för människor som inte hade kreditvärdighet för att kunna låna pengar, ofta under fattigdomsgränsen i utvecklingsländer.

Originaltanken med de så kallade mikrolånen var att stimulera och uppmuntra entreprenörskap i tredje världen genom att låna ut pengar till småföretagare utan säkerhet i liten skala, för att få fart på den lokala ekonomin.

Det kan räcka med ett lån på några hundralappar för att en ekonomiskt utsatt person i ett u-land ska kunna starta en verksamhet. Till exempel var det vanligt med mikrolån till kvinnor för att de skulle ha råd att köpa en symaskin för kunna att starta en affärsverksamhet att försörja sig och sin familj på.

Begreppet fick stor spridning när mannen bakom mikrolånet , Ekonomiprofessorn Mohammad Yunus, fick nobels fredspris tillsammans med Grameen Bank, för den sociala och ekonomiska utveckling som mikrolånet lyckades åstadkomma i Bangladesh. I Bangladesh har ca 30 miljoner invånare tagit mikrolån sedan 1997, vilket beräknas utgöra ca 3% av landets BNP

Med lånen får dessa ekonomiskt utsatta människor möjlighet att med hjälp av finansiering köpa det som krävs för att klara sin försörjning och så snart lånet börjar ge avkastning återbetalas det successivt.

Kommersialiseringen av mikrokrediter började officiellt 1984 och började därefter spridas till de traditionella bankerna. 2005 förklarades av Förenta nationerna som det internationella året för mikrokrediter.

En annan innebörd - Tänk på detta först

Mikrolånens ursprungliga betydelse skiljer sig mycket från vad många syftar till när de pratar om mikrolån på den svenska marknaden idag. Här har betydelsen mikrolån fått en annan innebörd hos många konsumenter, dvs att det handlar om väldigt snabba lån till, med snabb utbetalning och hög ränta.

Innan du tar ett mikrolån bör du därför se över din ekonomi så att du är säker på att du kan betala tillbaka hela lånet inom den avtalade tiden. Du bör även undvika att ta den här typen av lån för lyxkonsumtion och impulsköp. Låna inte pengar med hög ränta om du inte verkligen behöver det, tänk igenom din ekonomi både en och två gånger så att du inte gör något förhastat.

Almi mikrolån

I Sverige har vi lån som bygger på en liknande tanke som de lån som Mohammad Yunus blev prisad för, till exempel Almi företagslån som riktar sig till dig som företagare som har ett mindre kapitalbehov. Lånet riktar sig främst till mikroföretagare i uppstartsfasen. Dock pratar vi här om betydligt större summor än att köpa en symaskin.

Lån kan beviljas upp till max 200 000 kronor och kan ges med en viss tids amorteringsfrihet (första 12 månaderna), återbetalningstid upp till 72 månader samt begränsade säkerheter för låntagaren. Kreditbedömningen baseras i huvudsak på din affärsidés möjligheter. Den enda säkerheten som krävs är en begränsad personlig borgen på 10% av lånebeloppet.

Undrar du något mer kring Risicums lån?

Tveka inte på att höra av dig till vår Kundtjänst på 08-1245 1987 alternativt kundtjanst@risicum.se. Vi har öppet alla dagar i veckan:
Måndag – fredag 8 - 20
Lördag 9 - 17
Söndag 11 - 17