Köper du julklappar online i år? Många handlar på nätet för att spara både tid och pengar, men det kan bli dyrt om man inte ser upp! Är alla avgifter inkluderade i priset? Detta gäller främst om man beställer något från utlandet, då det kan tillkomma både tull- och importkostnader. Kontrollera vad som gäller för att undvika onödiga tullavgifter och andra kostnader.

Vad ska man tänka på vid nätshopping från utlandet?

För att slippa överraskande kostnader och för att du ska slippa att den där billiga prylen som du fyndat inte ska bli jättedyr i slutändan, kan det vara bra att ha koll på vissa saker när gäller att handla online från ett annat land.

Om du handlar varor inom EU:

  • Vissa områden inom EU ingår i EU:s tullområde men inte inom EU:s skatteområde. Ett exempel på detta är Åland. Om du shoppar online från Åland, så behöver du betala moms och eventuella skatter i Sverige, men tull är inget du behöver betala för.

Om du handlar varor utanför EU:

  • Tullkostnad, moms och andra skatter ska betalas. Detta gäller både begagnade och nya varor. Även en tulldeklaration ska göras.
  • När du shoppar online så hjälper ofta transportföretaget till med tulldeklarationen. De använder tex fakturan som underlag till detta.
  • Summan på tullavgift, moms och andra eventuella skatter beror på vad det är du handlar online och vad den varan är värd.

Planera ditt köp och räkna ut vad varan kommer att kosta i slutändan, för att se om det är verkligen var ett fynd du gjorde. Tullverkets avgiftsguide hjälper dig med denna uträkning.

Håll koll på reglerna så att julklapparna inte blir dyrare än du tänkt dig! Om julen kostar mer än planerat och du tar ett SMS-lån av oss för att klara alla kostnader, se till att låna med ansvar så att du klarar av återbetalningen.

 

Källa: Tullverket

« Tillbaka till blogg