Ett nytt år har börjat och vi på Risicum vill fortsätta skapa informativa och intressanta inlägg för våra kunder och alla läsare. Denna månad har vi samlat ihop svar på frågor angående kreditupplysningar gällande SMS lån. Det finns många olika företag med olika kreditupplysningstjänster och vi kan konstatera att UC ofta nämns då det talas om kreditupplysningar. Vi på Risicum använder oss inte av UC, men det är bra att veta om de olika tjänster som existerar idag.

Fråga 1: Vad är en kreditupplysning?

Svar: En kreditupplysning innehåller information om ett företags eller en persons ekonomiska förhållanden. Förutom en person eller företags ekonomiska förhållanden kan en kreditupplysning innehålla information som om personen är gift eller har utvandrat.

Fråga 2: Vem utför en kreditupplysning?

Svar: Det finns flera företag som är specialiserade på att genomföra kreditupplysningar. De mest kända företagen som genomför kreditupplysningar är UC, Upplysning.se, Creditsafe, Min Upplysning och Bisnode Kredit AB. Det är med andra ord ingen statlig myndighet som gör kreditupplysningar även om information från statliga myndigheter ofta inkluderas i en kreditupplysning. Vi på Risicum använder Bisnode Kredit AB för att få underlag i vår kreditbedömning.

Fråga 3: Syns antalet kreditupplysningar som jag tagit?

Svar: Det är upp till kreditupplysningsföretaget. En kreditförfrågan exempelvis från UC visar antalet övriga kreditförfrågningar som genomförts av UC, men så är det inte hos alla kreditupplysningsföretag. De flesta låneföretagen anger vilket kreditupplysningsföretag de använder och det kan vara värt att läsa på vad som gäller för just det kreditupplysningsföretaget för att vara på den säkra sidan.

Fråga 4: Är en UC samma sak som en kreditupplysning?

Svar: UC är ett företag som gör kreditupplysningar och inte en kreditupplysning i sig. En UC är en kreditupplysning från UC vars huvudägare är Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank. Om du funderar på att ta ett lån, läs mer här om hur du lånar pengar utan UC hos Risicum.

Fråga 5: Vad innehåller en kreditupplysning?

Svar: För privatpersoner ingår främst tre olika typer av information: Identitetsuppgifter (ex. namn, adress, personnummer), Inkomst och fastigheter (taxerad inkomst och ev. ägande av fastighet) samt om person har betalningsanmärkning.

Vi hoppas att du hade nytta av dessa svar angående kreditupplysningar. Det finns naturligtvis en hel del att skriva om alla företag och hur hela processen kan se ut, men för att skriva ett informativt och inte för invecklat inlägg besvarade vi de mest allmänna frågor om kreditupplysningar, speciellt bland SMS-låneföretag. 

Vi önskar er alla en riktigt god fortsättning på det nya året!

« Tillbaka till blogg