Bostadsmarknaden i Sverige har under flera år befunnit sig i en slags bubbla med låga räntor och en god ekonomisk konjunktur. Bostadspriserna har ökat de senaste 20 åren och många undrar hur mycket mer det kan öka. Vad kommer hända med bostadsmarknaden i år?

Kommer bostadsbubblan att spricka under 2018? 

Det spås att amorteringskraven som träder i kraft i mars i år kommer att påverka bostadsmarknaden. Vi märker att bostadspriserna gått ned något sedan i höstas och oron har plötsligt flyttats från köparen till säljaren. Nu undrar säljaren om han eller hon kommer att få ut det begärda priset vid sin husförsäljning och köparen sitter plötsligt i en fördelaktig sits att förhandla om priset vid bostadsköp då det generellt sett finns många objekt att välja bland. Oron om bostadsmarknaden påverkar även flyttandet, som minskar när det finns en massa frågetecken. Hur detta kommer påverka hela marknaden är det många som undrar och vi kan egentligen bara vänta och se hur utvecklingen blir. Bostadsbubblan kommer att spricka, men blir det 2018 eller blir det senare? Vi uppdaterar dig här på bloggen.

3 tips för dig som ska köpa bostad

Om du vill köpa bostad i år och känner att du behöver några tips på vägen, så kan du få dessa av oss. Det är generella tips som kan hjälpa dig att komma in i rätt tänk inför visningar och bankbesök.  

  1. Gå till banken för att få ett lånelöfte och ta reda på hur mycket du kan låna.
  2. Hitta bostad du vill köpa och gå med i eventuell budgivning.
  3. Se över eventuell husbesiktning samt försäkringar för att allt ska gå rätt till.
  4. Skriv kontrakt och bestäm inflyttningsdatum.

Om du kan styra ditt köp så är det bra att veta att om du tar nya bostadslån efter 1 mars i år så ändras kraven för amortering då. Vi hoppas att köpet går bra och håller utkik efter fler uppdateringar om bostadsmarknaden 2018!

 

Källor:

Compricer.se
Dagensindustri.se

« Tillbaka till blogg