Har du deklarerat än? Då är det hög tid att sätta igång! Den 2 maj 2019 måste deklarationen vara inne – här har vi samlat deklarationstips för att du ska bli så effektiv som möjligt.  

Vill du veta med om när skatteåterbäringen kommer och vad du behöver göra för att få din skatteåterbäring redan till påsk? Då kan du läsa mer i vår guide där vi går igenom  alla viktiga datum att hålla reda på inför 2019 års skatteåterbäring.

Med deklaration så menar vi Inkomstdeklaration 1, men i folkmun säger vi oftast deklarera eller deklarationen vilket vi också använder i den här texten. Det är nog få som tycker om att göra sin deklaration. Det kan vara flera saker som gör att man skjuter upp det eller för att det helt enkelt tar lång tid. Så vi har samlat våra bästa deklarationstips!

Kopp kaffe och anteckningsbok på skrivbord

  1. Det första och viktigaste tipset är att se till att skicka in din deklaration i tid. Det för att du ska undvika onödiga utgifter. Om du också beräknar att få skatteåterbäring så måste du ha lämnat in i tid för att få pengarna till midsommar.

  2. Tryck inte bara på godkänn, även om det ibland är frestande med alla förtryckta uppgifter. Gå igenom alla siffror och se till att det stämmer! Stäm av mot dina lönespecifikationer, räntor du har betalat och liknade. Har du inget som ska ändras är ofta siffrorna korrekta, men det skadar aldrig att ta en extra titt.

  3. Bestäm ett datum när du ska göra din deklaration. Räkna med att det kommer ta en halv dag att sätta sig ner. Genom att planera en dag kommer du att kunna förbereda dig inför uppgiften, både mental men också med underlag.

  4. De allra flesta har tillägg att göra till sin deklaration, se till att ha alla papper och underlag klara i god tid. Som standard kan man se till att alla papper är i ordning redan i mars eftersom du får tillgång till din deklaration på e-tjänsten då. Låter det jobbigt? Se till att ha underlagen i din mailkorg och sortera det under en mapp så har du tillgång var du än är!

  5. Vilka avdrag kan du göra? Det finns olika typer av avdrag beroende på bland annat vad du jobbar med eller var du bor. Avdrag för resor är en sådan, men även ränteavdrag. Kolla upp vad som gäller för just dig!

  6. Har du renoverat under föregående år? Då ska du deklarera din ROT. Tänk på att RUT och ROT kan fördelas mellan de boende. Maxbeloppet för ROT är 50 000kr per person och år. Arbetet måste vara utfört under inkomståret som du deklarerar för. Den som har utfört arbetet skickar in underlag för ROT, så du behöver kontrollera i din deklaration att allt är korrekt. 

  7. Jobbar du hemifrån? Då kan du dra av för ditt arbetsrum eller annan plats.

  8. Har du sålt din bostad? Det ska också finnas med i din deklaration om den såldes under inkomståret. Börja med att titta på om försäljningen gav en vinst eller förlust. Om du har gjort vinst finns det också alternativet att betala den direkt eller begära uppskov beroende på summan.

Med dessa tips har du fått en liten vägledning till din deklaration. Viktigast av allt är att du ser till att den är inne i tid och att alla siffror stämmer. För mer information eller frågor bör du besöka Skatteverket. 

 

« Tillbaka till blogg