Id-bedrägeri, id-kapning eller id-stöld, detta blir tyvärr allt vanligare i vårt dagliga, digitala samhälle. I takt med att tjänster i samhället digitaliseras så ökar risken att bli bestulen på sin identitet. Något som är vanligt är att kortnummer Generellt sett så är säkerheten bra men för en skicklig kapare så räcker det att finns ett litet kryphål.

Vad kan man göra för att skydda sin identitet på nätet?

Det finns inget sätt att skydda dig till 100%. Det låter kanske läskigt men det är sanning i dagens samhälle. Trots denna hårda sanning så finns det såklart några saker man kan tänka på för att skydda sig mot identitetsstöld och förhindra att det händer. 

  • Tänk på att alltid logga ut från dina konton när du loggat in för att maximera säkerheten
  • Ge aldrig ut lösenord till någon
  • Ge aldrig ut hela ditt personnummer eller andra kontaktuppgifter om du inte är säker på vem mottagaren är och vad de ska ha det till
  • Kontrollera leverantören du betalar till på nätet, har den funnits länge, fått recensioner och verkar den trovärdig?
  • Skydda din fysiska post. Tips på hur du kan skapa en digital brevlåda
  • Anmäl eventuellt borttappade id-handlingar direkt till Polisen
  • Släng aldrig personlig information i pappersinsamlingen
  • Öppna aldrig e-post och länkar som är okända, risken finns att det är ett virus som kopierar alla dina inloggningsuppgifter
  • Innan du laddar ner en ny app i telefonen, kontrollera att den är pålitlig genom att läsa recensioner

Vad händer vid id-kapning?

Ja, vad är det som händer när man blir kapad på sin identitet? Det som ofta händer vid identitetsstöld är att någon tar över din identitet för att ta ett lån, för att få ut kreditkort eller köpa varor på kredit på nätet.

Hur vet man att man är drabbad? Ofta så kommer det fram att identiteten är kapad när man får information om lånet eller köpet som gjorts i ditt namn fastän det inte är du som gjort det. Ibland får man information om att en kreditupplysning har gjorts på dig, fastän du inte godkänt det, så håll koll på när du får denna sortens information. Har du verkligen godkänt den där kreditupplysningen som de skickat ut till dig?

Vad ska man göra om man drabbas av identitetsstöld?

Om du misstänker att du blivit bestulen på din identitet på ett eller annat sätt, kontakta polisen. De hjälper dig med en anmälan och vad du behöver uppge för information. Eftersom detta blivit alltmer vanligt de senaste åren så har de rutiner för hur det ska hanteras.

« Tillbaka till blogg