De flesta har någon gång tappat kontrollen över sin ekonomi och haft extra svårt att betala alla sina räkningar. Det finns två perioder om året då detta händer i större utsträckning och skuldfällan drabbar fler människor än vanligt – månaden efter sommarsemestern och månaden efter jul och nyår. Vad kan det egentligen innebära för privatekonomin när du inte kan betala dina räkningar?

Vad händer när man inte betalar en räkning?

Vanligtvis får du en betalningspåminnelse med ett nytt betalningsdatum, där det även lagts på en förseningsavgift (med högst 60kr) till den obetalda summan. Ifall du ändå inte betalar, så kan fordringsägaren (de som står bakom räkningen) välja att skicka dig ett inkassokrav. Det finns ingen lag som säger att fordringsägaren måste skicka ut en betalningspåminnelse, utan de kan skicka ut ett inkassokrav direkt efter det första förfallodatumet.

Vad är ett inkassokrav?

Med ett inkassokrav meddelar fordringsägaren att de kommer ta till rättsliga åtgärder ifall räkningen inte betalas. Med inkassokravet har även fordringsägaren rätt att addera 180 kr i inkassoavgift. Fordringsägaren har även rätt att anlita ett inkassoföretag som driver in pengarna åt dem. Om du inte betalar inkassokravet så kan fordringsägaren välja att ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden.

Vad händer om man hamnar hos kronofogden?

Kronofogdens logotyp

Ifall fordringsägaren går vidare med ärendet till Kronofogden, så är nästa steg att de skickar ut ett föreläggande (beslut från myndighet) med krav på att räkningen och alla tilläggsavgifter betalas. Om du inte betalar nu, så kan Kronofogden gå vidare med mer dramatiska åtgärder där de kan komma och hämta värdesaker från ditt hem för att reglera skulden, eller till och med sälja hela hemmet på exekutiv auktion för att fria upp likvida medel att betala skulden med. Den ordning Kronofogden vanligtvis väljer att beslagta tillgångar är:

1. bankmedel,

2. inkomst från lön,

3. värdepapper,

4. lös egendom,

5. fast egendom. 

Hur får du en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning uppstår när du inte betalar en skuld. Ifall du inte betalar efter första brevet från Kronofogden med föreläggandet så kommer de att ge ett så kallat utslag där de fastställer din skuld. Då blir uppgifterna om skulden offentliga och kreditföretag som exempelvis UC eller Bisnode kan inhämta uppgifterna till sina databaser. Detta innebär att det kan vara svårt att exempelvis bli beviljad lån, köpa något på avbetalning, få en hyreslägenhet eller ens skaffa ett telefonabonnemang, eftersom att du inte anses kreditvärdig.

Hur länge har man en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning ligger kvar i register i 3 år.

« Tillbaka till blogg