Senast uppdaterad 1 mars 2020

Det är vanligare än vad man tror med skulder och svårt att betala. Många människor i dagens Sverige har skulder av större eller mindre karaktär. En del beror på svenskarnas stora förmåga att skjuta upp räkningar. 

En undersökning gjord av SIFO som handlar om att 4 av 5 människor mår dåligt av att skjuta upp saker visar att det som är vanligast att man skjuter upp är just räkningar. De kom även fram till att så mycket som var tionde deltagare av 1357 stycken mår dåligt av att skjuta upp privatekonomiska bekymmer. Många anger som anledning till att man skjuter upp sina räkningar bland annat att man inte har råd, eller för att de har hamnat i otakt när det gäller sin ekonomi.

Vad man behöver göra är att återta kontrollen över sin ekonomi som ett led till att må bättre och dessutom kunna ta sig ur en eventuell skuldfälla. Ta små steg i taget och börja med att betala dina räkningar. Om du befinner dig i en sämre finansiell situation och tillhör segmentet av mindre kreditvärdiga låntagare utgör du en större risk för låneföretagen, vilket också innebär att din ränta blir högre. Om du har lån av den här typen i form av smslån med utbetalning på helgen (vilket är en låneform med som regel hög ränta), se till att betala av dem först för att undvika dyra räntekostnader. 

Ta sig ur skuldfällan - tips

  • Att se över exakt vad det är för skulder du har. Om du inte har uppgifter om det hemma, kontakta fordringsägare och begär om information angående dina skulder.
  • Läs även på vad som händer dig om det är så att du inte kan betala dina skulder. Gör detta i god tid så kan du undvika både inkasso och att hamna hos kronofogden.
  • Se över vilka skulder som är mest akuta och ta dem först. Beta av dem en efter en.
  • Gör en kalkyl eller budget över vad du har för inkomster och utgifter och se hur mycket du har att lägga på skulder. Det finns numer många bra budgetappar som hjälper dig med detta. 
  • Vilka förändringar kan du göra? Finns det något sätt att öka din inkomst, eller sätt att minska dina utgifter?
  • Gör upp en plan på hur du ska kunna betala tillbaka dina skulder.
  • Förhandla med fodringsägare, gör upp avbetalningsplaner.
  • Inom din kommun kan du hitta bra rådgivare som hjälper dig med både budget och rådgivning kring skulder.

Undvik skuldfällan på semestern

Sommar och semester brukar betyda utsvävningar i form av nöjen, resor och du unnar dig kanske mer än under resten av året. Detta kan dock skapa bekymmer om du inte sett till att redan innan spara undan pengar.

Alektum Inkasso har gjort en undersökning som visar att så många som upp till 40 % av alla i Sverige låter bli att månadsspara. Att se till att skaffa dig en buffert på ett konto som inte är bundet gör att du under semesterveckorna kan roa dig samt att du även har pengar i fall det skulle ske något oväntat.

Spara med låg inkomst

Även du som inte har så stora inkomster kan månadsspara till en buffert. Jens Magnusson som är privatekonom på SEB säger att det handlar mer om en prioritering än hur mycket du tjänar när det kommer till att spara. Det finns de som tjänar mycket per månad och ändå har tomt på kontot i slutet av månaden och de som tjänar mindre som faktiskt kan spara undan mycket. Detta beror helt och hållet på hur du prioriterar att göra med de pengar som du tjänar.

Enligt undersökningens som Alektum Inkasso utförde så är det så många som 26 % som uppger att de inte skulle kunna betala en oförutsedd utgift på 10 000 kronor inom 24 timmar utan att behöva låna pengar till det.

Detta beror på, säger Jens Magnusson, till stor del på att många inte lägger in sparandet i sin budget. De gör i stället så att de betalar sina räkningar och använder sina pengar månad för månad och eventuellt lägger undan det som blir över, om det blir något över.

Det är bättre att du då lönen kommer, sätter undan det du vill spara på ett annat konto. Om du har stora skulder sedan innan bör du först och främst koncentrera dig på att betala av dem men ändå se till att ha ett litet sparande så att du slipper att ligga helt på noll. Detta kan göra att du undviker att hamna i ytterligare skulder. Det finns numer många fiffiga ekonomi- och budgetappar som hjälper dig att upprätta en realistisk budget, hålla reda på och skära ner på utgifter och att komma igång med långsiktigt sparande.

Har dina skulder växt sig så pass stora att du bedömer att du inte kommer kunna betala av dem inom en rimlig framtid kan du ansöka om skuldsanering hos Kronofogden

Källa: SvD Näringsliv

« Tillbaka till blogg