Det kanske är 25 år kvar att arbeta innan pension, eller bara 8? Ju närmare man är desto bättre koll har man generellt. Hur som helst kan det vara intressant och bra att ha lite koll på hur du kan pensionsspara och hur mycket din arbetsgivare betalar in varje månad, samt hur de pengarna växer. Vad kan du göra för att påverka din pension och hur ska du tänka för att få ut det mesta av ditt sparande?

Hur mycket kommer jag att få i pension?

Det kan vara en bra idé att logga in på minpension.se där du kan se hur du kan valt att pensionsspara är hur ditt sparande är uppdelat. Ditt pensionssparande är uppdelat i tre delar:

  • Allmän pension
  • Tjänstepension
  • Privat pension

På minpension.se kan du se hur stor del tjänstepensionen är, om du har privat sparande samt var du har din allmänna pension är uppdelad. Du kan också se hur mycket prognosen säger att du kan få om du pensionerar dig vid 65 års ålder eller om du väljer att gå några år tidigare.

Vad är allmän pension och vad är tjänstepension?

Allmän pension är den statliga pension som pensionsmyndigheten sköter. Du får allmän pension beräknad på alla dina inkomster inklusive t.ex. sjukersättning och föräldrapenning. Här ingår premiepensionen och där kan du själv påverka och välja bland fonder som du vill spara pengar i. Om du inte vill välja själv kan du få hjälp med detta eller så kan du låta det vara helt och ditt sparande hamnar i förvalda fonder. I den allmänna pensionen finns en garanti och det är ett skydd för dig som haft låg eller ingen inkomst.

Tjänstepensionen är den del av pensionssparandet som betalas in av din arbetsgivare. Det är en viktig del av din totala pension. Du kan vara säker på att få tjänstepension om du jobbar för kommunen, landstinget eller staten, samt om din arbetsgivare har kollektivavtal. Om din arbetsgivare inte har kollektivavtal kan de ändå välja att betala tjänstepension, så var nog med att kontrollera detta med din arbetsgivare.

Just nu är pensionsåldern i Sverige 65 år, men regeringen har pratat om att höja den till 67. Det spås att pensionsåldern kommer att höjas i större delen av Europa de kommande åren. Pensionsåldern i olika länder varierar och medelåldern för pension i Europa ligger just nu på 65 år.

Om du känner redan nu att din pension inte kommer att räcka till, börja månadsspara, på sparkonto eller i aktier och fonder om du är insatt i det. Detta kan vara en givande hobby som hjälper dig att utöka pensionen.

Källa:

minpension.se

pensionsmyndigheten.se

Variera ditt sparande

Det finns flera olika typer av sparande idag och det är bra att se över dessa. Att ha en kombination av flera olika sparande är att rekommendera. De olika typer av sparande som finns är bland annat:

Amortering av bolån

Amortera på sitt bolån är ett bra sparalternativ.

Sparkonto

Att använda sparkonto är ett tryggt och säkert sätt att spara på och du får dessutom ränta på pengarna.

Fonder

Spara genom fonder innebär att man köper andelar i en fond. Denna fond köper i sin tur aktier eller värdepapper som är räntebärande för de pengarna. Fonder kan öka och de kan minska i värde och det kan innebära att du inte får tillbaka det du satsade från början.

Värdepapper

Detta innebär att köpa aktier, obligationer, optioner eller aktieindexobligationer.

Investeringssparkonto (ISK)

Detta är nytt sedan 2012 och på ett sådant konto kan man spara i aktier, fonder eller andra värdepapper. Skillnaden mot vanliga fonder är att i ISK betalar du en årlig skatt som beräknas på hur mycket ditt sparande på kontot är värt.

Kapitalförsäkring

Detta innebär andra skatteregler än om du sparar i värdepapper eller fonder. Du betalar en årlig skatt på värdet av tillgångarna istället för en skatt vid försäljning.

 

« Tillbaka till blogg