spara-pengar-risicumpng

Tips! Spara pengar på det du har hemma

Det är enklare än vad du tror att spara pengar och här vi vill dela med oss av våra tips på hur du kan förbättra ditt sparande. Allas situationer är olika och möjligheten att spara mycket eller lite kan variera. Det viktigaste är dock att du sparar - har du endast 50 kronor att lägga undan varje månad, lägg undan de 50 kronorna.

Några enkla spartips att börja med

Det finns flera enkla sätt att få ordning och hålla koll på din ekonomi. Börja med att räkna ut vad du har kvar av din lön när dina fasta utgifter är betalda. Här pratar vi om hyra, mobilabonnemang, studielån och så vidare. När du gjort det vet du vad du har att röra dig med under den kommande månaden.

Gå gärna igenom kontoutdraget varje månad för att få en överblick. Handlar du mycket luncher ute? Många spontanbesök på H&M? SMS-biljetter? Fundera på om du kan förändra ditt köpbeteende? Onödiga utgifter är faktiskt inte så svåra att undvika när man väl är medveten om dem, nyckeln till framgång är att vara medveten om att hur mycket pengar du faktiskt gör av med.

Några enkla spartips som du kan börja med:

 • Göra det till en vana att fråga dig själv ”Behöver jag verkligen det här?” innan du går fram till kassan med en ny tröja. Ofta kommer du fram till att köpet faktiskt kan vänta.
 • Skriva ner allt du handlar för att få en tydlig bild av hur mycket du faktiskt konsumerar. Ett enkelt alternativ är att ladda ner en budgetapp, det finns ett gäng bra appar för ändamålet som till exempel Tink och Mina Utgifter. Om du hellre föredrar den traditionella varianten med att föra kassabok för hand fungerar även det alldeles utmärkt för att få stenkoll på dina spenderade kronor. Det viktiga är att du lägger upp en långsiktig sparplan för att skapa goda förutsättningar för dig att hålla reda på dina utgifter.
 • Att sätta upp ett sparkonto är också en utmärkt idé, även om du inte sparar flera tusen i månaden så kan du lägga undan någon hundralapp här och där för att sakta men säkert bygga den så viktiga bufferten.

Att man har bra koll på sina inkomster, utgifter och kostnader är a och o för att få en välfungerande privatekonomi. Och det är inte särskilt tidskrävande eller krångligt. Börja med att minska dina utgifter och använd sedan dessa pengar att lägga på ett sparande.

Om du trots detta skulle vara i behov av extra pengar på grund av en kostsam och oförutsedd utgift som behöver betalas, till exempel en självrisk på försäkringen eller en ny diskmaskin, så kan Risicum erbjuda dig en enkel och smidig väg till extra betalningsmöjligheter, för att hjälpa dig med dina tillfälliga ekonomiska problem.

Hos oss på Risicum kan du låna pengar både på helger och på kvällar, när du ansöker om ett smslån med utbetalningen på helgen. Vi betalar ut pengar alla dagar i veckan (med undantag för vissa röda dagar).

Vi erbjuder inget SMSlån utan UC i 90 dagar, som en del är ute efter. Däremot erbjuder vi ett flexibelt kreditlån utan UC, från 3 000 kronor till 50 000 kronor. Perfekt för dig som behöver låna pengar men inte vet exakt hur mycket du behöver. 

Månadsspara - Hur mycket bör man spara varje månad?

När du väl börjar få kontroll är det en bra idé att logga in på din internetbank och bestämma ett stående belopp som dras från lönekontot varje månad, direkt när pengarna kommer in på kontot. På det sättet märker du aldrig att pengarna försvinner. De försvinner ju bara till ett annat sparkonto, men om du inte hinner se dem, hinner du inte heller sakna dem.

Börja med ett mindre belopp som passar, 100 kr per månad är bättre än 0 kr. Det är bättre att börja smått och sedan höja om du tycker att du klarar av det bra. Om du sparar 100 kr per månad i ett år så blir det 1200 kr. Om du sparar 300 kr per månad i ett år så blir det 3600 kr. Om du klarar av att spara 500 kr per månad i ett år så blir det 6000 kr!

Så förbättrar du ditt sparande - våra bästa tips

Många tips på hur man lätt sparar pengar kan verka självklara men det är inte alltid så lätt att faktiskt skrida till verket, här hjälper vi dig på traven.

1. Kläder

Har du en massa kläder i din garderob som du knappt använder? Till exempel kläder som du fortfarande har kvar prislappen på eller som du använt en gång och sen helt glömt bort. Du är inte ensam om detta mönster och här ska du få tips om hur du med hjälp av din garderob kan spara pengar.

Åtgärd: Börja med att storstäda garderoben och få dig en överblick av vad du faktiskt äger i klädväg och vad som inte längre passar. Inför sedan ett tre månaders köpstopp där du inte får köpa några kläder alls. Under dessa tre månader ska du använda alla kläder i garderoben minst en gång. Kläder som du inte längre kan ha eller som du helt enkelt inte gillar efter att ha haft dem på en gång, lägger du undan. Om du har som vana att springa in i en klädbutik på lunchen eller efter jobbet och unna dig någonting snyggt att ha på dig så kommer du under denna tre månaders period spara en hel del pengar.

2. Köpstopp

Svenskar spenderar mycket pengar på onödiga saker som vi sedan knappt använder och som inte kanske inte var värt investeringen. Hur många produkter har du egentligen i ditt badrumsskåp som du inte använder regelbundet? Det är ingen större skillnad på billiga och dyra tandkrämer förutom priset så välj inte den med en lyxigare förpackning och med en marknadsföring som tilltalar dig mer. Välj det billigare märket och spara in de kronorna.

Åtgärd: Inför en 30-dagars regeln för alla inköp bortsett från mat. Detta gäller även klädinköp efter ditt tre månaders köpstopp på kläder. Genom att vänta 30 dagar innan du får köpa produkten så ger du dig själv ett bättre perspektiv över om varan faktiskt är värd pengarna. Vill du fortfarande köpa produkten efter 30 dagar så har du redan sparat in pengar genom att vänta. Tänk dock på att aktivt fundera på om produkten är värd vad den kostar.

3. Rensa hemma

Då vi lever i ett konsumtionssamhälle så finns det nog många saker hemma hos dig som inte tillför någonting i ditt liv förutom mer damm. Skulle det inte vara skönt att få rensa ut lite och samtidigt tjäna pengar som du kan lägga till ditt sparande?

Åtgärd: Välj ett rum och gå igenom alla saker som finns i det rummet. Är du nöjd med saken eller skulle du må lika bra om den inte fanns i ditt hem? Om du klarar dig utan den så ska den bort. Alla saker som du inte mår bra av och inte ser ett värde av att ha kvar ska rensas ut. Samtidigt som du rensar ut saker som du inte vill ha kvar får du möjlighet att städa rummet och känna dig befriad över att det är snyggt, rent och luftigt omkring dig.

4. Loppis - sälj det du inte använder!

Ett bra sätt att spara pengar på är att sälja saker som du inte längre använder. Anordna gärna en loppis tillsammans med dina vänner som troligtvis också har saker att sälja. Det är ett roligt projekt som inte behöver bli så tidskrävande om ni är flera som hjälper till. Du kan också boka bord på en befintlig loppis och det brukar inte kosta så mycket.

Åtgärd: På loppisen kan du sälja allt som du inte vill behålla från när du rensade ut i dina rum. Det tillsammans med kläderna som du inte längre vill ha kvar kan ge en betydande extra peng i fickan. Att spendera en dag på en loppis tycker jag helt klart är ett sätt att spara pengar snabbt.

5. Gymkortet

För att leva ett friskt liv behöver vi röra på oss men det behöver inte betyda att vi måste spendera massa pengar.Träning och motion är allt som oftast förknippat med höga kostnader. Att utöva några av Sveriges vanligaste sporter som ridning och ishockey är idag en klassfråga. Även något så basalt som att jogga, kan ”springa” iväg i kostnad: stegräknare, pulsklockor, GPS, löparskor, funktionella kläder som andas etc. Trots att det kan kännas hopplöst och att det mesta verkar kosta en massa pengar, så finns det billiga alternativ.

Skippa gymkortet

Om man tittar på hur mycket gymkortet kostar i månaden och hur ofta man faktiskt besöker gymmet, så kan de flesta räkna med en väldigt hög kostnad per träningstillfälle. Gymkort är inte bara dyra utan du kan också behöva binda upp dig på upp till ett år med en fast månadskostnad. Det är uppskattat att upp till en tredjedel av alla gymmedlemmar aldrig besöker gymmet. Att äga ett gymkort är inte lika med mer träning eller bättre hälsa, och har ingen påverkan på motivationen att vilja träna.

Börja med hemmaträning

Alla övningar du behöver för ett starkare och hälsosammare liv, kan du göra med kroppen som redskap. Bröstmuskler, biceps, sexpack eller snyggare rumpa går att få helt utan dyra kostnader i ditt eget hem. Det enda du behöver är en dos motivation och vilja. Enkla övningar som armhävningar eller situps kan varieras i det oändliga för att få mer eller mindre motstånd och ge den effekt du vill ha ut.

Åtgärd: Slopa gymmet helt enkelt och motionera utomhus i friska luften istället. I dag finns det gott om utomhusgym och upplysta spår. Om du cyklar eller går till jobbet så får du inte bara motion utan sparar in på pengarna som du skulle använda på busskort eller bensin.

Investera i din hälsa

Om din favoritsport medför extra kostnader så ska du självklart prioritera den kostnaden, när allt kommer omkring så är ju ändå hälsan det viktigaste vi har. Men var smart, gå på mellandagsreor eller köp begagnat. Vid utförsäljningar är det inte helt ovanligt med reor på 70% av ordinarie pris och det kan göra stor skillnad för din privatekonomi.

Investera i din hälsa men låt det inte påverka din ekonomi, genom att köpa onödiga gymkort eller dyr träningsutrustning. Lycka till med att spendera mindre och träna mer!

6. Betala dina räkningar i tid

Ifall du har fått något förhinder i så att du inte har den summan som är på fakturan just nu så bör du höra av dig till fordringsägaren direkt. För denne berättar du din situation och fråga ifall du kan skjuta upp sista betaldagen tills du har pengarna. Ett annat alternativ kan vara att du betalar av en del av summan och resten senare när du får pengar. Väldigt många företag och myndigheter hjälper till att lägga upp en bra avbetalningsplan. Se bara till att det inte är för hög ränta.

7. Skippa tobaken

Snusar eller röker du? Då är det klokt av flera skäl att sluta. Ett paket cigarretter om dagen kostar 20 000kr om året (eller 1600kr/månaden). Är ni två som röker inom samma hushåll så skulle ni kunna på en riktig lyxresa per år istället för att röka upp pengarna. Faktiskt så skulle man kunna säga att:

 • 385 kr i veckan. Kostnaden för en bit mat och dryck på mellankrog.
 • 1 650 kr i månaden. Kostnaden för en weekendresa eller ett årskort till favoritlagets alla hemmamatcher!
 • 20 075 kr om året. En resa till värmen för hela familjen eller en lyxresa för singeln.
 • 100 375 kr på 5 år. En bra bil. Eller ett helt nytt kök. Eller en egen jacuzzi på altanen.
 • 200 750 kr på 10 år. Insats till en lägenhet i större stad. Eller ett eget torp på landet.

8. Laga all mat själv

Restaurangbesök flera gånger per vecka och helfabrikat är onödigt stora utgifter. Hemlagat mat kan man också spara som matlåda till jobbet nästa dag. Sen blir det lite nyttigare också...(Att ta med matlåda varannan dag till jobbet ger dig nästan en tusenlapp mer i plånboken under en månad, det blir 12 000 kr per år!).

9. Undvik i största mån krediter

Att köpa saker på avbetalning kräver sin planering. Idag är det så lätt att köpa på avbetalning att även den minsta lilla bussbiljett kan bli en skuldfälla. En skuldsumma som kan växa sig väldigt stor. När du köper på avbetalning så se till att där inte är massa gömda avgifter eller räntor.

10. Se över dina lån

Genom att se över alla dina lån, undvika mikrolån och krediter kan du se om möjligheten finns att slå dem samman och på så sätt minskar man ofta sina räntekostnader markant. Genom att slå samman dina lån underlättar detta också att få en bättre överblick över din ekonomi eftersom du har allt samlat på ett och samma ställe!

Summering - Börja spara idag och få full kontroll på dina utgifter

Så vad väntar du på? Nu är det hög tid att sätta igång med månadssparandet. Kom ihåg att anpassa sparandet efter dina inkomster! Det är egentligen inte vad som kommer in på kontot som är det viktigaste utan det är vad som försvinner ut från kontot. Det är lättare att justera utgifterna än inkomsterna. Så kom ihåg detta:

 • Se över dina utgifter
 • Sätt ett mål för ditt sparande; en resa, en lägenhet eller kanske den där snygga jackan!
 • För kassabok om du behöver hjälp att få kontroll på vilka utgifter som är regelbundna och vilka utgifter du kan styra över. Kolla in vilka appar du kan ta hjälp av!
 • Börja med ett litet belopp varje månad – öka sedan på om du känner att det går bra
 • Nå målet med ditt sparande
 • Känn dig stolt och fortsätt spara!