spara-pengar-risicumpng

Bästa sätten att spara pengar under 2020

Det är enklare än vad du tror att spara pengar och här vi vill dela med oss av våra tips på hur du kan förbättra ditt sparande. Tipsen rör både de stora utgiftsposterna och de lite mindre men som i det långa loppet tenderar att bli en del pengar. Allas situationer är olika och möjligheten att spara mycket eller lite kan variera. Det viktigaste är dock att du sparar - har du endast 50 kronor att lägga undan varje månad, lägg undan de 50 kronorna.

Våra bästa spartips per kategori - snabbval:


Några inledande råd 

Det finns flera enkla sätt att hålla koll på din ekonomi. Ett bra första steg är att kartlägga alla dina inkomster och utgifter i en budget.

Gå gärna igenom kontoutdraget varje månad för att få en överblick. Handlar du mycket luncher ute? Många spontanbesök på H&M? SMS-biljetter? Fundera på om du kan förändra ditt köpbeteende. Onödiga utgifter är faktiskt inte så svåra att undvika när man väl är medveten om dem men för att lyckas med ditt sparande är ett bra förste steg att bli medveten om dina fallgropar och hur mycket pengar du faktiskt gör av med.

Några enkla spartips som du kan börja med:

  • Göra det till en vana att fråga dig själv ”Behöver jag verkligen det här?” innan du går fram till kassan med en ny tröja. Ofta kommer du fram till att köpet faktiskt kan vänta.
  • Skriv ner allt du handlar för att få en tydlig bild av hur mycket du faktiskt konsumerar. Ett enkelt alternativ är att ladda ner en budgetapp, det finns ett gäng bra appar för ändamålet. Om du hellre föredrar den traditionella varianten med att föra kassabok för hand fungerar även det alldeles utmärkt för att få stenkoll på dina spenderade kronor. Det viktiga är att du lägger upp en långsiktig sparplan för att skapa goda förutsättningar för dig att hålla reda på dina utgifter.
  • Att sätta upp ett sparkonto är också en utmärkt idé, även om du inte sparar flera tusen i månaden så kan du lägga undan någon hundralapp här och där för att sakta men säkert bygga den så viktiga bufferten.

Att ha koll på sina inkomster, utgifter och kostnader är a och o för att få en välfungerande privatekonomi. Det är inte särskilt tidskrävande eller krångligt - börja med att minska dina utgifter och använd sedan dessa pengar att lägga på ett sparande.

 


Spara in på dina fasta kostnader

- Skippa långduschen

Om kostnader för varmvatten tillkommer där du bor är det verkligen många bäckar små som gäller. Att duscha fem - tio minuter i stället för tjugofem minuter kan spara många hundralappar i det långa loppet.

- Diska inte under rinnande vatten

Samma sak här, att diska under rinnande vatten big no no! Använd diskhon och tappa upp vatten i stället. Börja diska det som är minst smutsigt, exempelvis glas, så kan du använda vattnet längre.

- Se över dina försäkringar

Har du dina försäkringar utspridda hos olika företag? Många försäkringsbolag erbjuder rabatterat pris om du samlar både din bilförsäkring och hemförsäkring hos dem.

- Nedgradera bredband och kanalutbud

Kanske behöver du inte det största utbudet av tv-kanaler eller den snabbaste uppkopplingen om du inte kollar jättemycket på tv eller spelar?

Lån, krediter och delbetalningar

- Skaffa ett sparkonto med ränta

Om du väljer att placera dina tillgångar på ett sparkonto - se till att du väljer ett med ränta! Jämför olika bankers ränta för att hitta den mest förmånliga. Att dela upp sina bankärenden är inte fel - du behöver inte ha ditt sparande på samma bank som du har ditt lönekonto till exempel.

- Börja placera en del av ditt sparande i fonder - skaffa ISK

Om du vill ha större avkastning på ditt sparande än den som erbjuds på ett sparkonto kan det vara en idé att skaffa ett sk. ISK-konto och börja lägga delar av ditt sparande i fonder. Det finns många bra fonder för nybörjare och du väljer själv vilken risk du är villig att ta.

- Samla dina lån och krediter

Att ta lån för att betala lån, mikrolån och krediter kan tyckas kontraproduktivt men faktum är att det finns tusenlappar att spara på räntekostnader och avgifter. Med de nya pengarna du lånar kan du lösa du dina övriga krediter och har bara en ränta att betala. Dessutom blir det enklare att hålla koll på ett lån och risken att du glömmer en betalning minskar.

- Betala räkningar direkt

Ifall du har fått något förhinder i så att du inte har den summan som är på fakturan just nu så bör du höra av dig till fordringsägaren direkt. För denne berättar du din situation och fråga ifall du kan skjuta upp sista betaldagen tills du har pengarna. Ett annat alternativ kan vara att du betalar av en del av summan och resten senare när du får pengar. Väldigt många företag och myndigheter hjälper till att lägga upp en bra avbetalningsplan. Se bara till att det inte är för hög ränta.

Mat och dryck

- Gör matlåda

Att ha som vana att laga större portioner av middagen så att det räcker till matlåda dagen efter kan spara dig massor av pengar. Om en utelunch kostar runt 100 kronor är det 500 kronor i veckan vilket blir hela 2000 kronor på en månad som endast spenderas på luncher.

- Baka eget bröd

Gillar du att baka kan du slå två flugor i en smäll - utveckla ditt intresse och samtidigt spara in pengar på att sluta köpa bröd i butiken. Ett tips är att skiva brödet innan du fryser det för att undvika att behöva ta upp hela limpan och kanske inte hinna äta den innan den blir dålig.

- Gör egna juicer, shots och smoothies

Liksom med kaffe är det vanligt att slinka ner till cafeet för att köpa smoothie eller handla färdigpressad juice i butiken. Har du en mixer eller en råsaftcentrifug hemma kan du i stället köpa hem färsk frukt som har ett mindre kilopris och pressa själv.

- Ät mer grönsaker

Kött är dyrt och inte särskilt klimatsmart. Är du inte beredd att ge upp köttet helt kan du alltid börja med att byta ut ett par måltider per vecka mot vegetariska alternativ. Bönor, linser och rotfrukter är bra mat som ofta är billigt.

- Köp matvaror i säsong

Detta tips kommer inte bara spara dig pengar, det är bra mycket godare också! På hösten är mustiga grytor, rotsaker och kål i ugn givna matvaror medan du på sommaren kan satsa på härliga primörer.

- Ta vara på maten - kasta inte!

Du har säkert hört det förut, men alltför mycket mat slängs - svinn som både är onödigt och kostsamt. Ta vara på mat som börjar bli gammal genom att frysa in, stek upp eller lägg vissen sallad i ett isbad så blir den fräsch och krispig igen.

- Laga storkok

Ha en dedikerad dag för storkok där du förbereder veckan. Vill du göra det lite roligare och inte behöva äta samma mat i en hel vecka kan du snacka ihop dig med en kompis eller en kollega på jobbet så att ni både lagar varsitt storkok och byter några lådor med varandra.

- Se över dina kaffevanor

Är du en av dem som älskar att köpa take away-latte på stan? Det är många av oss som gör men det kan lätt bli till en dyr vana. Att brygga kaffe hemma och ta med i en termos till jobbet eller skolan sparar massor av pengar.

Prisexempel:

  • Cafe latte på café: 40 kr per kopp
  • Kaffekapslar: 5 kr per kopp
  • Bryggkaffe: 1,33 kr per kopp
    (räknat att ett paket bryggkaffe på 500 g kostar 45 kr och räcker till omkring 60 koppar kaffe)

Drick hemma och inte på krogen

Om du dricker alkohol kan en helkväll på krogen bli mycket kostsamt då en drink ofta går på mellan 120 - 150 kr. Att samlas hemma hos någon innan utekvällen kan vara både mysigare och hålla nere kostnaderna.

Välj kranvatten framför dryck på flaska

Att köpa dryck på flaska gynnar varken planeten eller din ekonomi. Ha för vana att bära med dig en flaska som du fyller på med kranvatten. Det gör ofta också att du kommer ihåg att dricka!

Läs mer: fler tips på hur du håller nere matkostnaden

Transportkostnader

- Dela bil med vänner eller familj

Kanske är du en av dem som uppskattar bil när det är dags att storhandla eller spöregnar ute men som gärna cyklar eller åker tunnelbana däremellan? Då kan det vara en bra idé att dela på en bil med andra familjemedlemmar eller grannar. I de större städerna finns också bilpooler där det går att hyra bil per timme eller per dygn. 

- Samåk med kollegor

Är ni ett par stycken som bor åt samma håll kan ni samåka med varandra för att få ner transportkostnaden. Har du långt att åka till jobbet kan det dessutom vara skönt att ibland få sitta bredvid och slappna av medan någon annan kör. 

- Åk kollektivt 

Finns det möjlighet att åka kollektivt från ditt hem till jobbet? Utnyttja det! Ett buss- eller tunnelbanekort är oftast mycket billigare än alla de sammanlagda kostnader en bil innebär.

- Cykla till och från jobbet

Om det är möjligt, ta cykeln till och från jobbet! Det är både miljösmart, bra för konditionen och mycket billigare än att åka bil eller kollektiva färdmedel. 

- Promenera istället för att ta bussen eller bilen

Detta tips är lika mycket ett hälsotips som ett spartips! Att börja dagen med en rask promenad till jobbet eller att gå hem från arbetsplatsen är ett bra sätt att komma upp i de rekommenderade tiotusen stegen per dag. Du får dessutom tid att rensa huvudet innan du kommer hem.

Spartips inför resan

- Byt taxi mot kommunala färdmedel

Att hoppa in i en taxi efter en lång flygresa eller en heldag på stan kan kännas lockande men genom att åka tunnelbana kan du spara massor av pengar. Dessutom är det ett bra sätt att få en uppfattning om hur staden du befinner dig i är uppbyggd.

- Ta med egen matsäck

Att ta med egen mat på utflykten eller flygresan är ett bra sätt att spara pengar. Flygplansmat är ofta både dyr och inte särskilt smakrik. Satsa på bars, frukt och mat som inte behöver hållas kyld.

- Hyr en lägenhet i stället för att ta in på hotell

Genom att bo i lägenhet på resan kan ni laga och förbereda er egen mat. Är ni flera som reser är det dessutom roligt att alla kan bo under samma tak!

- Boka tåg- och flyg i god tid

Att vara ute i sista minuten är ofta mer kostsamt än att planera lite i förväg. Har ni bestämt er för att resa finns ingen anledning till att vänta med att boka biljetter och bäst pris på flyg brukar vara 2-3 månader innan avresa beroende på vart i planerar att åka. 

- Sätt en bevakning på flygbiljetter

De flesta resesajter har en funktion där du kan bevaka flygpriser mellan vissa destinationer och få en notis om priserna går upp eller ner, så det blir enklare att göra en bra affär.

- Leta efter erbjudanden via ditt kreditkort 

Äger du ett kreditkort ingår det ofta förmåner via det. Exempel på detta kan vara reseförsäkring, fria uttag utomlands eller återbäring på dina köp.

- Gå med i kundklubbar och samla poäng

Bor du ofta hos en specifik hotellkedja eller reser mycket med tåg? Då kan du tjäna på att bli medlem hos dem och samla poäng på dina köp.

- Ät lunch ute och middag hemma

När du reser och ändå vill ta del av all god mat som erbjuds kan det vara en idé att äta lunch ute och laga middag hemma. De flesta restauranger erbjuder bättre priser under lunchtimmarna än på kvällstid. 

- Undvik turistfällorna

Bästa sättet att spara pengar på resan är att göra research! Undvik att hamna på de klassiska turiststråken där de flesta restauranger och barer är betydligt dyrare än vad de brukar vara ett par tvärgator upp.

- Låna bekantas semesterbostäder eller landställen

Många äger bostäder och lantställen som står tomma stora delar av året. I stället för att boka dyrt hotell kanske det finns möjlighet att låna någons hus mot en symbolisk summa eller en motprestation i form av att du ser efter huset, städar eller fixar något under tiden ni är där?

- Byt boende med någon

En annan idé är att byta boende med någon i en annan stad eller ett annat land för en vecka. Annonsera på Facebook eller hör dig för i din bekantskapskrets - kanske finns det någon som kan tänka sig en weekend i Stockholm med gratis boende mot att du får låna deras hus på Österlen under tiden?

- Dela boende med andra

Att bo på hostel eller ett delat boende via Airbnb är ofta mycket mer prisvärt än att ta in på hotell. Beroende på vilken typ av resa du gör kan det också vara kul att dela upplevelsen med andra. Vem vet - du kanske får några nya vänner på köpet!

 

Övriga spartips

- Som student finns mycket pengar att spara

Är du eller din sambo student? Då finns det mycket pengar att spara på exempelvis hemförsäkring, busskort och bredband. Gå igenom de fasta kostnaderna och se om några företag erbjuder rabatter för studenter.

- Skippa gymkortet och börja med träning utomhus

Om man tittar på hur mycket gymkortet kostar i månaden och hur ofta man faktiskt besöker gymmet, så kan de flesta räkna med en väldigt hög kostnad per träningstillfälle. Gymkort är inte bara dyra utan du kan också behöva binda upp dig på upp till ett år med en fast månadskostnad. Slopa gymmet helt enkelt och motionera utomhus i friska luften istället. I dag finns det gott om utomhusgym och upplysta spår. 

- Skaffa ett hemmagym

Med några hantlar, kettlebells och motivation kommer man långt! Att exemepelvis utöva yoga hemma kostar ingenting medan de flesta studios tar upp mot tusen kronor i månaden.

- Skippa tobaken

Snusar eller röker du? Då är det klokt av flera skäl att sluta. Ett paket cigarretter om dagen kostar 20 000kr om året (eller 1600kr/månaden). Är ni två som röker inom samma hushåll så skulle ni kunna på en riktig lyxresa per år istället för att röka upp pengarna. Faktiskt så skulle man kunna säga att:

  • 385 kr i veckan. Kostnaden för en bit mat och dryck på mellankrog.
  • 1 650 kr i månaden. Kostnaden för en weekendresa eller ett årskort till favoritlagets alla hemmamatcher!
  • 20 075 kr om året. En resa till värmen för hela familjen eller en lyxresa för singeln.
  • 100 375 kr på 5 år. En bra bil. Eller ett helt nytt kök. Eller en egen jacuzzi på altanen.
  • 200 750 kr på 10 år. Insats till en lägenhet i större stad. Eller ett eget torp på landet.

Summering - Börja spara idag och få full kontroll på dina utgifter

Så vad väntar du på? Nu är det hög tid att sätta igång med månadssparandet. Kom ihåg att anpassa sparandet efter dina inkomster. Det är egentligen inte vad som kommer in på kontot som är det viktigaste utan det är vad som försvinner ut från kontot. Det är lättare att justera utgifterna än inkomsterna. Så kom ihåg detta:

  • Se över dina utgifter
  • Sätt ett mål för ditt sparande; en resa, en lägenhet eller kanske den där snygga jackan!
  • För kassabok om du behöver hjälp att få kontroll på vilka utgifter som är regelbundna och vilka utgifter du kan styra över. Kolla in vilka appar du kan ta hjälp av!
  • Börja med ett litet belopp varje månad – öka sedan på om du känner att det går bra
  • Nå målet med ditt sparande
  • Känn dig stolt och fortsätt spara!

 

Om du trots detta skulle vara i behov av extra pengar på grund av en kostsam och oförutsedd utgift som behöver betalas, till exempel en självrisk på försäkringen eller en ny diskmaskin, så kan Risicum erbjuda dig en enkel och smidig väg till extra betalningsmöjligheter, för att hjälpa dig med dina tillfälliga ekonomiska problem.

Hos oss på Risicum kan du låna pengar både på helger och på kvällar, när du ansöker om ett smslån med utbetalningen på helgen. Vi betalar ut pengar alla dagar i veckan (med undantag för vissa röda dagar).

Vi erbjuder inget SMSlån utan UC i 90 dagar, som en del är ute efter. Däremot erbjuder vi ett flexibelt kreditlån utan UC, från 3 000 kronor till 50 000 kronor. Perfekt för dig som behöver låna pengar men inte vet exakt hur mycket du behöver.