spara-pengar-risicumpng

Tips! Spara pengar på det du har hemma

Så förbättrar du ditt sparande - våra bästa tips

Det är enklare än vad du tror att spara pengar och vi vill dela med oss av våra tips på hur du kan förbättra ditt sparande. Allas situationer är olika och möjligheten att spara mycket eller lite kan variera. Det viktigaste är dock att du sparar - har du endast 50 kronor att lägga undan varje månad, lägg undan de 50 kronorna.

1. Kläder

Har du en massa kläder i din garderob som du knappt använder? Till exempel kläder som du fortfarande har kvar prislappen på eller som du använt en gång och sen helt glömt bort. Du är inte ensam om detta mönster och här ska du få tips om hur du med hjälp av din garderob kan spara pengar. 

Åtgärd: Börja med att storstäda garderoben och få dig en överblick av vad du faktiskt äger i klädväg och vad som inte längre passar. Inför sedan ett tre månaders köpstopp där du inte får köpa några kläder alls. Under dessa tre månader ska du använda alla kläder i garderoben minst en gång. Kläder som du inte längre kan ha eller som du helt enkelt inte gillar efter att ha haft dem på en gång, lägger du undan. Om du har som vana att springa in i en klädbutik på lunchen eller efter jobbet och unna dig någonting snyggt att ha på dig så kommer du under denna tre månaders period spara en hel del pengar.

2. Köpstopp

Svenskar spenderar mycket pengar på onödiga saker som vi sedan knappt använder och som inte kanske inte var värt investeringen. Hur många produkter har du egentligen i ditt badrumsskåp som du inte använder regelbundet? Det är ingen större skillnad på billiga och dyra tandkrämer förutom priset så välj inte den med en lyxigare förpackning och med en marknadsföring som tilltalar dig mer. Välj det billigare märket och spara in de kronorna.

Åtgärd: Inför en 30-dagars regeln för alla inköp bortsett från mat. Detta gäller även klädinköp efter ditt tre månaders klädinköpstopp  Genom att vänta 30 dagar innan du får köpa produkten så ger du dig själv ett bättre perspektiv över om varan faktiskt är värd pengarna. Vill du fortfarande köpa produkten efter 30 dagar så har du redan sparat in pengar genom att vänta. Tänk dock på att aktivt fundera på om produkten är värd vad den kostar.

3. Rensa hemma

Då vi lever i ett konsumtionssamhälle så finns det nog många saker hemma hos dig som inte tillför någonting i ditt liv förutom mer damm. Skulle det inte vara skönt att få rensa ut lite och samtidigt tjäna pengar som du kan lägga till ditt sparande?

Åtgärd: Välj ett rum och gå igenom alla saker som finns i det rummet. Är du nöjd med saken eller skulle du må lika bra om den inte fanns i ditt hem? Om du klarar dig utan den så ska den bort. Alla saker som du inte mår bra av och inte ser ett värde av att ha kvar ska rensas ut. Samtidigt som du rensar ut saker som du inte vill ha kvar får du möjlighet att städa rummet och känna dig befriad över att det är snyggt, rent och luftigt omkring dig.

4. Loppis - sälj det du inte använder!

Ett bra sätt att spara pengar på är att sälja saker som du inte längre använder.  Anordna gärna en loppis tillsammans med dina vänner som troligtvis också har saker att sälja. Det är ett roligt projekt som inte behöver bli så tidskrävande om ni är flera som hjälper till. Du kan också boka bord på en befintlig loppis och det brukar inte kosta så mycket.

Åtgärd: På loppisen kan du sälja allt som du inte vill behålla från när du rensade ut i dina rum. Det tillsammans med kläderna som du inte längre vill ha kvar kan ge  en betydande extra peng i fickan. Att spendera en dag på en loppis tycker jag helt klart är ett sätt att spara pengar snabbt.

5. Gymkortet

För att leva ett friskt liv behöver vi röra på oss men det behöver inte betyda att vi måste spendera pengarna på ett gym.

Åtgärd: Slopa gymmet och motionera utomhus i friska luften istället. I dag finns det gott om utomhusgym och upplysta spår.  Om man räknar ut hur mycket gymmet kostar i månaden och hur ofta man faktiskt går dit så kan nog många av oss räkna med en hög kostnad per träningstillfälle. Om du cyklar eller går till jobbet så får du inte bara motion utan sparar in på pengarna som du skulle använda på busskort eller bensin.

Det är lätt att ge upp om man råkar göra misstag med sitt sparande men försök att se framåt och lär dig av dina misstag. Ta också gärna hjälp av familj och vänner och be dem stötta dig i detta åtagande. Be dem ifrågasätta de köp som du gör i deras sällskap. Kan du inte motivera köpet så bör du inte spendera de pengarna. Vi hoppas att du kan dra nytta av dessa spara pengar-tips och att de hjälper dig framåt!

Vill du lära dig mer om att spara pengar? Se våra guider för Privatekonomi, Hushållsbudget och Matkostnad