Varje år så är det så mycket som 1,2 miljoner matavfall som slängs i Sverige. Hälften av denna mat är fortfarande ätbar. Regeringen har gett Livsmedelsverket i uppdrag att matsvinnet måste minskas. Jordbruksministern Eskil Erlandsson vill dessutom försöka få Kina att köpa den maten som inte vi svenskar vill ha.

Det är så mycket som upp till 30 % av den mat som produceras i världen som blir avfall i stället för att hamna där den borde, på vårt matbord. I Sverige innebär det 127 kilo per person och år som slängs. Av dessa 127 kilo är ca 69 kilo per person rent matsvinn enligt Naturvårdsverkets rapport.

Störst svinn i hushållen

Mest mat slängs i hemmen och man räknar med att en vanlig familj med två barn slänger livsmedel för mellan 3000 – 6000 kronor per år. En undersökning av konsumentföreningen i Stockholm har visat att de flesta tror att det är butikerna som står för det största matsvinnet men de är bara skyldiga till en fjärdedel av det som slängs i hemmen. Alltså motsvarande 6,3 kilo per person och år. Allt fler butiker använder sig i stället av produkterna för att göra ny mat. Så som att göra marmelad av frukter som tänkts slängas. Genom laga upp all mat som du har hemma i kylskåpet kan undvika matsvinnet och dessutom spara pengar.

Viktig miljöfråga

Louise Ungerth som är chef för konsument- och miljöfrågor på Konsumentföreningen i Stockholm anser att matsvinnet är en större miljöfråga än det är att handla ekologisk. Man räknar med att det är 25 % av växthusgaserna som kommer från produktion av mat. Slänger man då maten så har man påverkat miljön negativt helt i onödan. Livsmedelsverket har fått uppdrag av regeringen att minska matsvinnet tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket. Detta ska ske i alla led och man funderar på att kunna använda det matavfall som är oundvikligt till att skapa biogas. Målet är att man ska kunna halvera svinnet fram till år 2020 och år 2016 är det tänkt att en handlingsplan ska kunna presenteras av de tre svenska verken.

Olika möjligheter

De olika åtgärder man har funderat på för att minska svinnet på mat är möjligheter att ge bort mat till välgörenhet, sälja köttfärs fryst i stället för kyld samt att sänka priset på mat och varor som är på väg att gå ut. En annan åtgärd när det kommer till svinn är inom slakten. Nu för tiden är det många delar av djuren som används till att göra exempelvis fett av. De delar vi svenskar inte använder är sådant som kycklingfötter och grisöron. Därför har lantbruksministern Eskil Erlandsson sänt ut ett lantbruksråd till Peking för att se om de är intresserade av att köpa dessa djurdelar, då dessa är vanliga att användas som snacks och liknande i Kina.

http://www.dn.se/ekonomi/hushallen-kastar-tusentals-kronor-rakt-i-soptunnan/

« Tillbaka till blogg