Spara i aktier – kan man tjäna pengar på det?
Det finns flera tips och förhållningsregler för hur man kan spara aktier. Det skiljer sig vitt åt och ju djupare du gräver desto fler investeringsstrategier kommer du stöta på. Till slut blir det en djungel, det är nästan oundvikligt. Det första du kan börja med är att acceptera att det tar tid att förstå. Själva handeln är okomplicerad men var du väljer att investera är desto svårare.
Att spara i aktier är historiskt sett det som ger bäst avkastning. Aktiemarknaden motsvarar hur näringslivet ser ut, vilket betyder att det stundvis kan vara högt tryck för att sedan sjunka eller tvärtom. När du köper aktier gör du en investering, du vill att de pengarna ska kunna växa och bli fler över tid. Det betyder att det finns vissa saker som är mer viktiga än andra.
Som exempelvis hur de kan växa, det kan vara att aktiekursen går upp så att du kan sälja dina aktier (kortsiktigt) eller att du får ta del av utdelning varje år för att bolaget du investerat i går bra (långsiktigt). Många använder uttrycket ”låta pengarna jobba för dig” och så är fallet med en framgångsrik aktieportfölj.
Steg för steg – innan du börjar spara i aktier:
- Räkna ut hur mycket du kan spara per månad.
Kan du avsätta 200 kr eller till och med 2000 kr? Titta på hur mycket pengar du har att röra dig med, titta på hur du har spenderat dina pengar tidigare med kontoutdrag. Det finns appar som kan hjälpa dig att få bättre översikt som exempelvis Tink. Även om det är en mindre summa du kan avvara så kan du få det växa över tid. - Välj en handelsplats för köpa aktier
Oftast kan man köpa aktier genom sin vanliga bank men man ska vara medveten om att det här är en tjänst vilket medför en annan typ av konkurrens. Man betalar ett så kallat corutage* vilket kan skilja bankerna åt. Det finns renodlade handelsplatser som ofta har förmånligare pris, som exempelvis Nordnet eller Avanza. - Vilka aktier ska du köpa?
Det här är den svåra biten. Var vill du lägga dina pengar och var tror du att de kommer att växa? Att få aktietips är inte helt ovanligt men var försiktig när du får tipsen, om du inte kan eller förstår företaget/branschen kan det vara en ren förlustaffär. Läs i branschtidningar som Dagens Industri eller liknande för att få insyn, men framför allt – gå igenom årsrapporter och siffror för bolagen.
Att tänka på vid sparande
Innan du börjar köpa aktier kan det vara värt att syna några bolag som du är intresserad av. Man brukar säga ”lägg inte alla ägg i en korg”, det betyder att man köper aktier i olika branscher och på fler marknader än exempelvis Sverige. Det finns mängder med bloggar och duktiga investerar som delar hur deras portföljer ser ut, var de väljer att lägga sina pengar. Ett bra sätt är att börja där, se varför de väljer att investera i vissa bolag och hur fördelningen ser ut.
Shareville hos Nordnet är ett sådant exempel, ett socialt nätverk där investerar visar hur de placerar sina pengar i både aktier och fonder. Skaffa gärna en budgetapp som hjälper dig att skaffa en god överblick över din ekonomi. Det finns många sådana numer. Med hjälp av budgetapp kan du lättare reda ut hur mycket av din inkomst du kan lägga på aktiesparande.
Tänk på att det som regel inte är värt att ta ett lån för att investera i aktier, särskilt inte om det är en högkostnadskredit, oavsett form på lånet, undvik till exempel att ta ett smslån utan uc 90 dagar.
Lycka till med ditt sparande!
*corutage = avgift för handel vid värdepapper så som aktier. Antingen procentuell eller fast avgift. Kostnaden debiteras både vid köp och försäljning.
« Tillbaka till blogg