Svårt att hålla reda på pengarna? Ta hjälp av en budgetapp

Har du svårt att få pengarna att räcka? Kanske tycker du att det är tråkigt eller svårt att upprätta och följa en budget eller så gillar du bara att spendera pengar. I den här artikeln listar vi apparna som hjälper dig att hålla kostnaderna nere och att komma igång med ditt sparande.

Att det är knepigt och trist att ta tag i sin ekonomi är inte längre en ursäkt. Det finns appar att tillgå för alla behov. Vissa hjälper dig att göra en budget, hitta bra priser på mat och abonnemang, andra ger tips om utgiftsposter du kan skära ner på.

Det behöver inte längre vara tråkigt och svårt att ta tag i sin privata ekonomi. Du behöver inte ens kunna räkna själv. Att sätta upp en budget i mobilen och sedan följa den är bra start. Du ser vart pengarna går, hur mycket du lägger på onödiga saker. Apparna hjälper dig också att hålla motivationen uppe och undvika onödiga spontanköp och annat som äter upp din budget.

Om du har haft svårt att hålla reda på stålarna under en period eller drabbats av en oförutsedd avgift erbjuder Risicum kreditlån för att hjälpa dig komma tillrätta med dina tillfälliga ekonomiska problem. Du kan låna pengar direkt på kontot här, men tänk på att lånet är en högkostnadskredit och du bör inte låna mer än vad din ekonomi klarar av.

Här är några av våra favoriter bland budgetapparna: 


 

1. Pennies - Budgetappen som hjälper dig att undvika onödiga utgifter

Tycker du att är trist att svårt att upprätta och hålla dig till en budget? Då behöver du budgetappen Pennies. Pennies hjälper dig att hålla ordning på dina utgifter och att undvika onödiga inköp. Först upprättar du en budget och lägger in den i Pennies, sedan sätter du en fast summa för olika kategorier av inköp. Ett maxbelopp för nöjen, ett för matinköp och så vidare. När du är klar får du automatiskt en personlig ekonomisk plan för månaden. Appen visar också hur mycket du får spendera på varje kategori per dag för att hålla budgeten. Du matar löpande in dina utgifter i appen. Går du över den förutbestämda budgeten en dag drar av appen motsvarande summa för de kommande dagarna. Appen är busenkel att använda och gränssnittet är tydligt och okomplicerat. Pennies är bra för dig som vill ha en smidig ekonomiapp och klarar dig utan extrafunktioner som grafer och stapeldiagram. Finns är iPhone och Android.

2. TINK - Populär och smidig ekonomiapp

Tink är en av de mest populära budgetapparna. Tink är både lätt och rolig att använda. För att komma igång kopplar du ihop dina kredit- och kontokort med Tink. Sedan kommer alla dina uttag och insättningar att registreras, kategoriseras och visas upp i föredömligt överskådliga diagram som visar var pengarna tar vägen. Resultatet kan komma som en överraskning för många. Småhandlar jag verkligen Red Bull och godis på pressbyrån för 1 800 kronor i månaden? Tink är ett effektivt verktyg för att snabbt skaffa sig en överblick över sina utgifter och planera sina finanser på längre sikt. Tink känner dessutom av dina vanor och du får en notis om du plötsligt börjar spendera ovanligt mycket pengar på en särskild kategori. Tink är helt gratis (reklamfinansierad) och finns att ladda ner för både iPhone och Android.

3. Mina Utgifter - Budgetappen som kategoriserar dina utlägg

Mina Utgifter är förhållandevis gammaldags till format och upplägg. I grund och botten är Mina Utgifter en kassabok i digital form. Du skriver in och kategorisera alla dina utgifter i appen. Sedan kan du tydligt se var du spenderar pengar och hur mycket du gör av med per vecka, månad eller år. Varje kategori av utgifter presenteras i form av ett stapeldiagram. En bra budgetapp som gör det enkelt att skaffa sig koll på ekonomin. Nackdelen är att du måste mata in dina utgifter manuellt och att appen kostar 20 kronor. Men då slipper du å andra sidan irriterande annonser. Finns till iPhone och Android.

4. Cash Check - Budgetappen som lagrar dina utgifter

Cash Check är en ekonomiapp som lagrar och kategoriserar dina utgifter. I appen får du tillgång till två olika lägen; Budget och Kalkyl. I kalkylläget kan du exempelvis se vad en kredit som ett snabblån eller en avbetalningsplan kostar dig per månad. Budgetläget visar dina samlade utgifter. Gratis och tillgänglig för iPhone och Android.

5. Collector Betalkoll - Samlar dina månatliga räkningar

Collectors app Betalkoll slår ihop alla dina månatliga räkningar till en samlad faktura. Därefter väljer du om du vill dela upp betalningen i delar spridda över månaden eller om du vill betala av hela rasket på en gång. Betalkoll hjälper dig även att betala allt i god tid så att du slipper riskera att få dryga påminnelseavgifter i onödan. Med hjälp av appen kan du enkelt jämna ut toppar och dalar i ekonomin och på så sätt enklare se exempelvis hur mycket pengar du kan spara och om du har råd med något roligt du vill köpa. Appen är helt gratis och finns både för Android och iPhone.

6. Sparlabbet - Budgetappen som hjälper dig att komma igång med sparandet

Sparlabbet är en budget aPP som hjälper dig att komma igång med ditt sparande på ett fiffigt sätt. Appen ger dig löpande tips på olika sätt att spara och förutspår hur ditt sparande kommer se ut på fem, tio eller rentav 30 år sikt om du följer förslagen appen ger dig. Du får också reda på hur mycket du kommer att tjäna på räntor på ditt sparkapital och hur mycket olika avgifter kostar dig. Sparlabbet kostar 10 kronor och finns i dagsläget bara för iPhone.

7. Kaching - Budget- och utgiftsapp

Kaching hjälper dig att hålla reda på dina utgifter och att upprätta en budget. Du kan enkelt sätta upp en vecko- eller månadsbudget och även göra upp en gemensam budget om ni är flera i hushållet. Finns för iPhone. 

8. Dreams - Budgetapp för unga

En budgetapp som främst riktar sig till unga personer. Appen visar hur mycket pengar du lägger på onödiga saker och är tänkt att motivera att komma igång med sparande på kort sikt. Finns till iPhone och Android

9. Spara kvittot - Budgetappen som hjälper dig att hålla koll på utgifter

Nu slipper du hålla reda på skrynkliga, trasiga och svårlästa kvitton och ha trista pärmar som står och samlar damm. Med den här ekonomiappen sparas alla dina kvitton digitalt på ett och samma ställe. Ta en bild på kvittot och ladda upp det i appen så sparas och kategoriseras det automatiskt. Flera butikskedjor är också anslutna till Spara Kvittot och skickar dina kvitton automatiskt till appen om du vill. Allt du behöver göra är att säga till i kassan när du handlar. Därefter kan du enkelt söka och hitta dina kvitton när du vill. Finns till iPhone.

10. Mint - Påminner när det är dags att betala räkningar

Med budgetappen Mint skaffar du dig snabbt koll på hur du använder dina pengar. Appen påminner dig när det är dags att betala räkningar och skickar en varning om du gör av med mer pengar än din budget tillåter. Mint ger dig också förslag på utgiftsposter du kan skära ner på och hur mycket du kan sätta av för sparande. Mint är gratis att ladda ner och finns både i Android- och iPhone-version.

11. Matpriskollen - Handla billigare - få fina erbjudanden

För de flesta av oss är matkontot en betydande utgiftspost månad efter månad. Men det är möjligt att få ner kostnaden för mat rejält om man handlar smart. Matpriskollen hjälper dig med just detta. Matpriskollen samlar erbjudanden, rabattkoder och extrapriser från nästan alla större matkedjor. Du kan själv söka i olika matkategorier och efter butik. Appen är ett bra sätt att ta reda på när en matbutik nära dig har bra priser på varor som du konsumerar. Du kan också jämföra priser på särskilda varor mellan olika butiker, lägga upp bevakningslistor och bli noterad när det är bra pris du brukar handla eller vill ha. Dessutom kan du göra hela inköpslistor direkt i appen och se totalkostnaden för allt du köper. Finns både för iPhone och Android.

12. Mina Tjänster - Spara pengar på dina abonnemang

Mina Tjänster är ekonomiapp som hjälper dig att överblicka abonnemang, prenumerationer och andra löpande avtal. Allt från mobilabonnemang, till elräkningen, gymkort, streamingtjänster till försäkringar och prylar du köpt på avbetalning. Appen talar också om för dig om det finns billigare alternativ på marknaden och uppmanar dig att byta. Du kan dessutom enkelt avsluta avtal eller byta till förmånligare förslag direkt i appen. Finns att ladda ner till iPhone och Android. 

13. Splitwise - Appen som gör det lätt att splitta på kostnaderna

Splitwise är en av våra favoritappar och ett måste under kompisresan, gemensamma utemiddagen eller festplaneringen. Slipp krångel och ändlösa gruppchattskonversationer - gör upp allt i Splitwise i stället! Appen är smidig att använda och gör det enkelt att hålla koll på allas utgifter vid gemensamma aktiviteter. Du kan skapa olika grupper för olika events och bjuda in alla som ska vara med och dela på kostnaderna. Summan kan läggas in i olika valutor och det går att ställa in om alla i gruppen ska dela lika på utgiftsposten eller om det är något som endast rör vissa personer. Appen räknar automatiskt ut om du är skyldig någon pengar eller om du ska få tillbaka pengar. I slutet på varje månad får du ett mail med en ekonomisk sammanställning. 

Återta kontrollen och undvik skuldfällan

Återta kontrollen över din ekonomi med någon av dessa appar som ett led till att spara mer pengar eller ta dig ur en eventuell skuldfälla. Vi rekommenderar att ta små steg i taget och då är en bra start är att göra en kalkyl eller budget över vad du har för inkomster och utgifter.

 

 

 

 

« Tillbaka till blogg