Delningsekonomi är ett ord som ofta dyker upp i sammanhanget hållbar utveckling och cirkulär ekonomi. Men vad är det och hur påverkar det hållbarhetens utveckling? Två andra ord som ibland används för samma betydelse är gemensam konsumtion och kollaborativ ekonomi. Delningsekonomi är en del av begreppet cirkulär ekonomi – som betyder det ekonomiska kretsloppet och hur man som företag återanvänder t ex material, samt tänker långsiktigt för hållbarhet. Gemensamt för tjänster och produkter inom delningsekonomin är att de förmedlas via internet. 

Kan jag nyttja delningsekonomi?

Hela grundtanken med delningsekonomin är att den ska vara tillgänglig för alla. Begreppet innebär att man delar, hyr och lånar saker istället för att äga dem själv. Det innefattar både produkter och tjänster. Man kan t ex hyra verktyg istället för att gå och köpa ett specifikt verktyg inför det där lilla jobbet. Man kan hyra in sig i någons lägenhet istället för att boka hotell eller man kan få skjuts av någon som redan är ute och åker istället för att ringa en taxi eller köra själv.

Att man delar på tjänster och prylar minskar konsumtionen och bidrar på långsiktighet till en bättre, mer hållbar miljö och utveckling. Det är långt kvar, men det här är en bra start mot ett långsiktigt tänkande för hållbar utveckling och minskning av vår klimatpåverkan. Exempel på några av de största verksamma företagen inom delningsekonomi är Uber och AirBnb.

Vilka fördelar finns med delningsekonomi?

Den största och kanske viktigaste fördelen som vi redan nämnt är att det är ett mer hållbart alternativ som spar på jordens resurser. Men det kommer fler positiva saker ur att dela, nämligen:

Delningsekonomi skapar arbetstillfällen

Likväl som att nyttja delningsekonomin kan du vara med och bidra till den. Har du möjlighet kan du hyra ut din lägenhet när du reser eller låta andra använda ditt semesterboende medan du inte är där. Det ger dig en extra slant och möjlighet att påverka hur och när du vill tjäna pengar. Andelen personer som är sysselsatta i någon form av delningsekonomi ökar kraftigt.

Ökad sammanhållning

Kanske är du mer rädd om sakerna när du får förtroendet att bo i någon annans hem? Eftersom många delningstjänster baseras på omdömen tjänar man mycket på att "go that extra mile". Både du som bistår med produkten/tjänsten och du som användare av den. Att skapa förtroende och bygga relationer är två viktiga faktorer för att en delningsekonomi ska fungera som det är tänkt. 

Kan vara ett sätt att spara pengar 

Tänk vad mycket bensinpengar du sparar bara genom att åka kollektivt! Att ha möjlighet att hyra en bil då och då när behov uppstår i stället för att köpa en bil som behöver beskattas, besiktigas och tas om hand om sparar tusenlappar varje år. Du kan med andra ord leva precis som förut men spara pengar genom att dela utgifterna med andra.

Finns det nackdelar med delningsekonomi?

Det krävs såklart en uppstyrd tjänst via en app eller en hemsida med tydliga regler för hur hyran eller lånet får gå till. Några av de nackdelar med delningsekonomins olika tjänster är t ex att det kan vara en risk att hyra ut sitt hem till en främling, det gäller alltså att ha tydliga regler vad som gäller och vem som är skyldig att göra vad.

Det kan också hända att man känner sig otrygg i utlånet och vad händer om det blir tvist? I dagsläget så gäller varken konsumentköplagen eller hemköpslagen med ångerrätten när två privatpersoner gör affärer sinsemellan.

Om Risicum kreditlån

Risicum erbjuder inga tjänster inom delningsekonomin men vi erbjuder en modern och flexibel låneform via vår löpande konsumentkredit, ett lån för dig som behöver låna pengar men inte vet exakt hur eller när du behöver tillgång till pengarna. Bufferten kan fungera som ett skyddsnät att falla tillbaka på när utgifterna är många. Här kan du få svar på eventuella frågor kring kreditlån. Du är också välkommen att kontakta vår kundtjänst på: kundtjanst@risicum.se

« Tillbaka till blogg