ROT- och RUT-avdragen är den del av kostnaden för hushållsarbeten i hemmet, som tex städning eller renovering, som är subventionerad av staten för privatpersoner. Det ska vara tjänster i en bostad där du bor men även fritidshus räknas in. ROT- och RUT-avdragen slås ihop och är sammanlagt max 50 000 kr per person och år. Värdet på tjänsterna som avdraget beräknas på kan vara max 100 000 kr. Din inkomst styr hur mycket du får i avdrag och det är du som köpare och beställare som är ansvarig för att alla villkor för avdragen följs.

Hur fungerar ROT-avdrag?

ROT är en förkortning av renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Avdraget betyder att om du väljer att ta in hjälp för t ex renovering, så kan du få en skattereduktion. Det gäller inte nya husbyggen utan bara befintliga bostäder.

Några av de ROT-avdrag som är vanligt förekommande är:

 • Målning av golv, tak och väggar
 • Tapetsering
 • Installation och reparation av toaletter, blandare, duschar och badkar
 • Murning av spis och kakelugn
 • Om- och tillbyggnad av din bostad

 Vad som ingår i ROT-avdraget skiljer lite mellan bostadsrätter och småhus så kontrollera fullständiga villkor med Skatteverket eller på deras hemsida innan du gör ditt avdrag.

Vad är RUT-avdrag?

RUT-avdrag står för rengöring, underhåll och tvätt. Du kan få skatteavdrag på vissa typer av hushållsarbeten i hemmet. Arbetet måste utföras i din bostad och kan inte nyttjas för att få avdrag på arbeten i tex en uthyrd bostad.

Exempel på några av de RUT-arbeten som finns är:

 • Barnpassning
 • Städning
 • Trädgårdshjälp
 • Flytthjälp
 • Snöskottning
 • Reparation av tex tvättmaskin, kylskåp eller andra vitvaror

 Det här är bara några av de tjänster som går att få RUT-avdrag på. Kontrollera med Skatteverket om du är osäker.

 Hur gör jag för att få ROT- och RUT-avdrag?

 När du beställer en tjänst av ett företag eller en hantverkare så är det deras ansvar att göra avdraget för ROT eller RUT på fakturan. Det kan vara bra att säkerställa detta med utföraren redan innan arbetet påbörjas och du beställer arbetet. Utföraren begär sedan avdraget från Skatteverket efter att du har betalat fakturan. Om eller när avdraget beviljas så kommer Skatteverket att fylla i dessa uppgifter på din inkomstdeklaration.

När du sedan får din inkomstdeklaration, kontrollera siffrorna så att de stämmer och att ditt avdrag är gjort på rätt år. ROT- och RUT-avdrag beräknas per inkomstår. Tänk på att du bara är berättigad skatteavdrag om du betalat skatt under året samt är över 18 år.

ROT och RUT kan ge en trevlig skatteåterbäring när den väl kommer in på kontot. Håll koll efter din deklaration och om du behöver fler tips på hur du deklarerar så läs vårt inlägg om tips inför deklarationen.

« Tillbaka till blogg