hushallsbudget-risicum-croppng

Hushållsbudget

Visst skulle det vara skönt att slippa den inre stressen i slutet av månaden när pengarna på kontot börjar ta slut och det är flera dagar kvar till nästa lön? Det krävs lite träning och disciplin men du kan faktiskt skapa en välfungerande privatekonomi och ha koll på pengarna varje månad. Vi ska här ge dig handfasta tips som hjälper dig i din vardag!

Det första du behöver göra är att lägga upp en månadsbudget för att få en överblick över hur många utgifter du har varje månad och hur mycket du har att röra dig med när räkningarna är betalda. Budgeten blir sedan ett verktyg för dig att hålla ordning på din hushållsekonomi.

Följ våra tre steg för att lyckas med din hushållsbudget!

Steg 1 - intäkter

Ett enkelt sätt att få koll på pengarna är att använda dig av enbudgetmall och börja med inkomsten varje månad. Använd gärna en budgetapp, det finns numer många fiffiga ekonomiappar på marknaden som funkar både med iPhones och Android-telefoner. Har du en månadslön är det bara att skriva in den månad för månad. Har du en oregelbunden inkomst kan du uppskatta vad du tror att inkomsten blir varje månad. Förutom lön så har du kanske bidrag eller andra intäkter varje månad. Lägg även in den inkomsten.

Steg 2 - utgifter

Gå sedan vidare till utgifterna och börja gärna med de stora, konstanta utgifterna så som mat, hyra, försäkring, abonnemang eller SMSlån som du behöver betala av, innan du går vidare till de mindre utgifterna. Försök uppskatta de små köpen du gör varje dag. Vad har du för matkostnader? Äter du ofta lunch på restaurang, köper du en kaffe och kanelbulle på rasten eller smög det ner ett spontant köp på klädbutiken. Titta gärna igenom kvitton för att hitta alla småköp som du gör dagligen och specificera dem i kategorier.

Steg 3 - spara pengar

När du räknat ut hur mycket du gör av med i månaden och hur mycket du har kvar att leva på eller om du går back varje månad så kan du fokusera på hur du kan spara mer pengar

Det är bara du som sätter gränserna för hur du kan spara pengar. Så ta tag i detta nu och märk förändringen i din ekonomi inom några månader!