hushallsbudget-risicum-croppng

Spara pengar på mat och ät mer klimatsmart

Vet du hur mycket pengar du lägger på mat varje månad? Att räkna ut din matkostnad kan hjälpa dig att se vad som är nödvändiga matköp och hur många impulsköp det blir. Impulsköpen kanske känns som små summor men räknar du ihop dem kan de tillsammans bli en stor kostnad. När du ser vad du lägger pengar på är det lättare att ta fram en budget för maten som du vill följa varje månad. Gå igenom våra tips nedan för att komma igång med att sänka dina matkostnader och spara pengar!

Sänk din matkostnad - snabbval:

13 tips för att sänka dina matkostnader

  1. Handla varor i säsong
    Att handla mat i säsong är billigt och ofta smakar maten också bättre då. Här finns ett schema på när olika matvaror och grönsaker är i säsong. 

  2. Skriv matlista och veckohandla
    Ha för vana att storhandla en dag i veckan och avsätt lite tid inför handlingen med att göra upp en veckomatsedel. Inventera kylskåpet och skafferiet innan du går till butiken för att få en överblick av vad som redan finns så du undviker att köpa dubbelt.

  3. Undvik impulsköp
    Att handla när man är trött, stressad eller saknar middagsplan brukar ofta resultera i att en hel del onödiga varor slinker ner i korgen. Se till att ha en plan när du kommer till butiken och handla gärna i en butik som du känner till då det kan vara energikrävande att leta efter de produkter du ska köpa. 

  4. Gå inte till butiken hungrig
    Precis som i punkten ovan är planering a och o. Att handla på tom mage är gör ofta att du känner dig mer frestad av snabba kolhydrater eller handlar mer än vad du tänkt från början. 

  5. Gör storkok
    Att laga större portioner när du väl står vid spisen sparar både tid och pengar. Det kräver inte en så mycket större insats att laga åtta portioner mat än fyra portioner. 

  6. Ta med matlåda till jobbet
    Att laga extra av middagen och ta med till jobbet eller skolan dagen efter sparar dig massor av pengar i det långa loppet. Dessutom är det ofta nyttigare eftersom du lagat det själv och vet vad du får i dig. Om man räknar med att en lunch ute kostar 100 kr/måltid blir kostnaden för enbart lunch varje månad runt 2000 kronor. 

  7. Baka eget bröd
    Har du tid och intresse kan du baka ditt eget bröd. En hembakad limpa kan kosta så lite som fem till tio kronor. Bakar du själv slipper du de tillsatser som butiksbakat bröd ofta innehåller.
     
  8. Odla örter och grönsaker hemma
    Har du balkong eller egen trädgård kan du odla kryddor som basilika, mynta, rosmarin, dill, timjan, gräslök och persilja. Även tomater, zucchini, kål, sallad, potatis och morötter är relativt enkla grödor som kan odlas i trädgårdslandet. Har du inte möjlighet att odla kan du köpa frysta kryddor i stället för färska då det är mycket billigare. 

  9. Handla produkter med kort datum
    Fler och fler butiker har börjat med svinnhyllor och rabatterade priser på varor med kort datum. Om du vet med dig att du snart ska äta en matvara kan du med fördel handla produkter som närmar sig bäst före-datum.

  10. Undvik att kasta mat
    Laga inte mer än vad du tror att du och familjen kommer äta upp. En bra idé kan vara att planera veckans middagar efter samma typ av ingredienser men variera sättet de serveras på. Om det blir mat över från middagen, lägg det i en matlåda och ta med till jobbet eller frys in direkt.

  11. Satsa på vegetariskt
    Att äta vegetariskt är ofta mycket billigare än att äta bra kött. Testa att byta ut några måltider per vecka till vegetariskt och hitta vego-alternativ till dina favoriträtter - skippa kycklingen i pad thaien eller testa att servera biffar gjorda på ärtor och bönor i stället för kött.
     
  12. Köp storpack
    Mat i större förpackningar brukar ofta ha ett lägre kilopris än de mindre. Passa på att bunkra upp med basvaror när det är extrapris!

  13. Ta tillvara på rester
    Ris, potatis och pasta är matvaror som ofta blir över och här kommer några tips på vad du kan göra med resterna: 

Ris:

  • fried rice (woka upp med grönsker och ägg)
  • fyll ut tacofärsen
  • använd som bas i fyllning till piroger, dumplings eller vårrullar
  • addera i salladen
  • tillsätt i vegetariska biffar

Potatis:

  • mosa och använd i bröddegen
  • gör potatisplättar
  • skär kokt potatis och stek
  • använd i pytt i panna
  • gör en potatiskaka
  • använd till en potatisomelett
  • gör en potatissallad 

Pasta: 

  • koka upp vatten och sänk ner pastan några sekunder så blir den som ny
  • gör en gratäng eller makaronilåda och gratinera med ost
  • stek pastan tillsammans med grönsaker
  • gör en pastasallad
  • tillsätt i en tomatsoppa för att göra den matigare

    Tips på billiga maträtter

  • Linsgryta
  • Soppa med hembakt bröd
  • Vegetarisk pasta
  • Rotfrukter i ugn
  • Korvstroganoff
  • Spagetti och köttfärssås
  • Sallad på en bas av matvete
  • Indisk gryta med kikärter
  • Pannkakor
  • Omelett
  • Nudelwok

Räkna ut din matkostnad per månad

Ett första steg om du vill sänka din matkostnad är att ta reda på hur mycket pengar du faktiskt lägger på livsmedel och att äta ute. Gå in på din bank och kartlägg alla inköp du gjort den senaste månaderna för att få dig en överblick. Försök att inte lägga någon värdering i det du upptäcker. 

När du gått igenom alla dina matkostnader och de impulsköp du gör som är matrelaterade blir det ofta lättare att se dina mönster och vad du faktiskt lägger dina pengar på. Kartlägg utgifterna i olika kategorier som “mat i butiken”, “fika ute”, “lunch” och så vidare. Därifrån kan du enklare sätta upp mål - det känns kanske enklare att hoppa över ett par koppar take away-kaffe och impulsköp på närbutiken än handlingen på stormarknaden. 

Bli inte förvånad om du blir mer prismedveten när du gör din veckohandling och väljer bort icke nödvändiga varor från varukorgen. 

Här kan du läsa fler tips gällande privatekonomi och hushållsbudget.

Vad är en rimlig matkostnad för två personer?

Det kan vara svårt att veta om den budget du sätter för matkostnader är rimlig och genomförbar. Vad är en ”normal” matbudget egentligen? Matkostnaden kan variera kraftigt beroende på var du bor, vilka butiker du har nära dig, om du småhandlar och om du ofta unnar dig dyra livsmedel som exempelvis kött och ost. 

Konsumentverket har gjort en generell kostnadsberäkning som du kan du utgå ifrån när du gör din egen matbudget. Siffrorna gäller för 2020 och är beräknad på att alla måltider lagas hemma. 

Person 1, 18-30 år: 2 950 kr

Person 2,  31-60 år: 2 770 kr

Totalkostnad: 5 730 kr

Vad är en rimlig matkostnad för en familj?

Konsumentverket har även gjort en liknande uppställning om du vill beräkna matkostnaden för en hel familj. Här finns kostnadsberäkningar för både barn, tonåringar och vuxna. Här nedan följer ett exempel för vad maten bör kosta per månad för en familj på två vuxna och två barn i åldern 6-9 år och 14-17 år: 

Två föräldrar, 31-60 år: 2 770 kr * 2

1 barn, 6-9 år: 1 780 kr

1 barn, 14-17 år: 2 690 kr

Totalkostnad: 10 010 kr