hushallsbudget-risicum-croppng

Sänk din matkostnad - fyra enkla tips!

Så drar du ner på matkostnaderna och sparar pengar varje månad

Vet du hur mycket pengar du lägger på mat varje månad?  Att räkna ut din matkostnad kan hjälpa dig att se vad som är nödvändiga matköp och hur många impulsköp det blir. Impulsköpen kanske känns som småsummor men räknar du ihop dem kan de tillsammans vara en stor del av dina matkostnader. När du ser vad du lägger pengar på är det lättare att sänka din matkostnad genom att ta fram en matkostnadsbudget som du vill följa varje månad. Gå igenom våra tipsen nedan för att komma igång med att sänka dina matkostnader och spara pengar!

Planera din matkostnad per månad

Vi rekommenderar att du planerar dina matkostnader per månad av den enkla anledningen att det blir lättare att lägga in den kostnaden i hushållsbudgeten. Matkostnaden kanske blir billigare en vecka och dyrare veckan efter men går jämt ut under en månad. Det finns flera fiffiga appar som hjälper dig att hålla matkostnaderna nere. 

Matkostnad familj

Det är en sak att följa våra steg för att sänka sin matkostnad men det kan vara svårt att veta om den budget du sätter för matkostnader är rimlig och genomförbar. Vad är en ”normal” matbudget egentligen? Konsumentverket har gjort en generell kostnadsberäkning och denna uträkning kan du utgå från när du gör din egen matkostnadsbudget. Det finns kostnadsberäkningar för män, kvinnor, pojkar och flickor vilket gör det enkelt att räkna ut matkostnad för två vuxna eller för en hel familj.

När du gått igenom alla dina matkostnader och alla de impulsköp du gör som är matrelaterade blir det ofta lättare att se dina mönster och vad du faktiskt lägger dina pengar på. Bli inte förvånad om du blir mer prismedveten när du gör din veckohandling och väljer bort icke nödvändiga varor från varukorgen. Läs mer om privatekonomi och hushållsbudget.